PICULA U RIMU O HRVATSKIM INTEGRACIJSKIM TEŽNJAMA

Stabilnost na Balkanu jedna je od ključnih tema dvodnevnog skupa Vijeća Socijalističke Internacionale koji je u ponedjeljak počeo u Rimu i na kojem je, kao predstavnik hrvatskih socijaldemokrata, ministar vanjskih poslova Tonino Picula govorio o hrvatskim integracijskim težnjama.

Govoreći o perspektivi jugoistoka Europe (JIE), ministar Picula je kazao da budućnost zemalja u toj regiji leži u eurointegracijama te najavio da će Zagreb u veljači zatražiti ulazak u Europsku uniju kao punopravni član.

Potpora Hrvatskoj znači i otvaranje vrata drugim zemljama za ulazak u EU, kazao je ministar. On je istaknuo da bi se na skupu u Solunu trebao zacrtati 10-godišnji perspektivni plan za zemlje JIE.

Ministar je, na marginama sastanka Socijalističke Internacionale, razgovarao s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Draganom Buzanom s kojim će se službeno sastati za približno dva mjeseca kako bi se, kako je rekao hrvatskim novinarima, išlo i preko Prevlake u nastojanju da se sklope bilateralni sporazumi.

Socijalistička Internacionala kao jednu od tema ima pravedniju globalizaciju kako bi se i nerazvijene zemlje tehnološki pripremile za bolji i uspješniji razvitak. Na skupu je tako iznesen primjer da sve afričke zemlje zajedno, isključujući Južnoafričku Republiku, imaju jednak broj telefonskih priključaka kao njujorški Manhattan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zemlje Europe trebale bi otvoriti svoja tržišta nerazvijenim zemljama kako bi one svojim izvozom poljoprivrednih proizvoda mogle ostvarivati određenu zaradu, rečeno je nadalje na skupu.

Posebna pozornost posvećena je stanju na Bliskom istoku te su se sudionici zauzeli za mirno rješenje spora s Irakom kako se on ne bi pretvorio u američki rat protiv Bagdada. Skup je ocijenio da bi za eventualni rat protiv Iraka trebalo prihvatiti novu Rezoluciju Vijeća sigurnosti. Od arapskih socijalista je pak zatraženo da osude terorizam.

O situaciji u jugistočnoj Europi govorili su, među ostalima i rumunjski premijer Ilia Nastase te albanski premijer Fatos Nano.

Među govornicima o stanju na Bliskom istoku bili su bivši izraelski premijer Shimon Peres te palestinski ministar unutarnjih poslova Hami al Hassan.

U ponedjeljak uvečer prijem za 300 izaslanika iz 160 zemalja priredio je predsjednik stalijanske države Carlo Azeglio Ciampi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara