Piculina veleposlanica Kralj Draganić za namještaj potrošila 430.000 kuna

HRVATSKA veleposlanica u Ateni Tatjana Kralj Draganić samo je na namještaj kojim je opremila svoju rezidenciju potrošila 430.000 kuna. Najamnina vile koju je odabrala višestruko je veća od komfornog stana bivšeg veleposlanika.

Iako je Ministarstvo vanjskih poslova nedavno  odbacilo navode kojima se u medijima spekuliralo da je veleposlanica Kralj Draganić prilikom svog preseljenja na novu dužnost u Grčku potrošila velike svote državnog novca, Novi list je došao do konkretnih iznosa pojedinih računa kojim je opremljena hrvatska rezidencija i zgrada veleposlanstva.

Bivši hrvatski veleposlanik u Ateni živio je u iznajmljenom komfornom stanu. Tatjani Kralj Draganić nije bio dovoljan stan, pa je za nju nedavno iznajmljena nova vila, višestruko skuplja nego stan u kojemu je stanovao bivši veleposlanik u Ateni.

Izvor blizak tajništvu MVP-a precizno tvrditi da je samo opremanje novim namještajem novoiznajmljene atenske rezidencije i zgrade veleposlanstva koštalo 56.884 eura. Taj iznos dobije se ako se zbroje tri računa dviju zagrebačkih tvrtki za prodaju namještaja.

Računi na naplatu isporučeni MVP-u, a prethodno ih je morao odobriti ministar vanjskih poslova Tonino Picula. Računi za namještaj nose datum od 14. i 20. listopada 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vila u kojoj će stanovati profinjena veleposlanica opremljena je novim i skupim namještajem, koji stoji 25.070 eura. U ovaj iznos nije uključena cijena kuhinje, koja je kupljena posebno. Za opremanje zgrade veleposlanstva rastrošna Kralj Draganić tražila je, a Picula joj odobrio, dodatnih 13.766 eura, što ukupno s rezidencijom iznosi 38.836 eura. MVP je preseljenje hrvatske veleposlanice platilo ukupno 42.334 eura, pa se vjeruje da razlika uključuje troškove prijevoza.

Ovom trošku treba dodati još 8.550 eura za 28 komada namještaja koji je isporučila jedna druga trgovačka tvrtka, te dodatnih 6.000 eura za troškove prijevoza iz Italije do Grčke.

Koliko je skup namještaj izabrala Kralj Draganić vidi se po pojedinim računima za neke komade namještaja. Primjerice, hrvatska veleposlanica je za svoj stan izabrala dvije Vibieffe sofe, koje ukupno vrijede nevjerojatnih 5.449 eura. Cattelanov stol za posluživanje jela, vrijedi 2.444 eura, dok je Teknov "Mies Van Der Rohe" naslonjač, s kromiranim nogama, koštao 2.216 eura, odnosno 4.432 eura, jer su za potrebe rezidencije kupljena dva komada. Kralj Draganić priuštila si je i Morosovu "Big mama", sofu "prelijepe linije i visoke udobnosti", čija je cijena 3.338 eura.

I to nije sve. Rastrošna veleposlanica tražila je i dobila novu centralu u veleposlanstvu vrijednu 40.000 eura. Oko svoje rezidencije poželjela je da joj raste ljepša trava, pa je posijana nova.

Zanimljivo je da je sve želje veleposlanice Kralj Draganić blagoslovio još uvijek aktualni ministar vanjskih poslova Tonino Picula, dok se zaposlenici MVP-a ne mogu načuditi vrtoglavim iznosima računa koji će platiti porezni obveznici ne tako bogate države Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara