Pigmejske čimpanze na rubu istrebljenja

PIGMEJSKA čimpanza, jedan od najbližih čovjekovih rođaka s karakterističnim crnim licem i crvenim usnama, na rubu je istrebljenja u Demokratskoj Republici Kongo koja je zahvaćena ratom, objavio je Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

WWF je objavio da su rezultati nedavnog istraživanja provedenog u Kongu pokazali da je samo 10.000 pigmejskih čimpanzi, poznatih i pod nazivom bonobo, preostalo na svijetu, od prijašnjih oko 50.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ostalo je možda 10.000 bonobosa. Ti nas rezultati jako zabrinjavaju", rekao je Peter J. Stephenson, iz WWF-ovog Programa za afričke velike majmune.

Istraživanje je provedeno u Kongu - jedinoj državi gdje su bonobosi pronađeni - u 36.000 četvornih kilometara velikom Salonga nacionalnom parku, zaštićenom području veličine Nizozemske.

Osim bonobosa u toj su zemlji ugrožene i gorile. Borci za zaštitu okoliša tvrde da je broj gorila u regiji pao na 3.000 do 5.000 sa 17.000 iz 1996. godine. Siromaštvo zemlje i ratni sukobi uzrok su smanjenja broja majmuna u toj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara