Pijanist Keith Jarrett Laureat nagrade polar 2003.

AMERIČKI pijanist i skladatelj Keith Jarrett dobitnik je međunarodne nagrade Polar za glazbu 2003. godine, objavila je u ponedjeljak švedska Kraljevska muzička akademija koja dodjeljuje ovu nagradu.

Djelo Keitha Jarretta, ´pijanista, skladatelja i čarobnjaka u umjetnosti improvizacije, obilježeno je njegovom vještinom da bez napora prelazi granice svijeta glazbe´, kaže se u objašnjenju Akademije.

Keith Jarrett (57) primit će svoju nagradu, zajedno s čekom vrijednim milijun švedskih kruna (110.000 eura), iz ruku švedskog kralja Carla Gustafa XVI. na ceremoniji koja će se 12. svibnja održati u Stockholmu.

Jarrett će 7. svibnja održati koncert u Konserthusetu, koncertnoj dvorani glavnog grada Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nagradu Polar osnovao je 1989. Stig Anderson, bivši član Švedske muzičke akademije i producent legendarne švedske pop grupe ABBA. On je tada odlučio donirati šest milijuna dolara za nagradu laureatima ove nagrade. Anderson je preminuo osam godine nakon što je osnovao nagradu Polar.

Prošle su godine nagradu dobile južnoafrička pjevačica Miriam Makeba i ruska skladateljica Sofia Gubajdulina.

Dosadašnji su laureati bili Joni Mitchell, Pierre Boulez, Mstislav Rostropovič, Elthon John, Quincy Jones, Dizzy Gillespie, Paul McCartney, Ravi Shankar, Bruce Springsteen, Ray Charles, Bob Dylan i Isaac Stern.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara