Plaće u državnom sektoru čak 40 posto veće nego kod privatnika!

Plaće u državnom sektoru čak 40 posto veće nego kod privatnika!

Tekst: J.C.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

ZAPOSLENICI u državnim firmama zarađuju čak 38,3 posto više nego radnici u privatnom sektoru! Pokazalo je to istraživanje Financijske agencije, prema kojem su prosječne plaće kod privatnika u prvih devet mjeseci prošle godine iznosile 4.251 kunu, dok su radnici u državnim firmama prosječno bili plaćeni 5.878 kuna!

Paradoks cijele priče jest podatak da su privatne firme znatno profitabilnije od državnih. Kako prenosi Business.hr, bruto dobit 750 javnih poduzeća je prema Fininim podacima iznosila samo 1,12 posto ukupnih prihoda, dok je u 85.453 tvrtke u privatnom vlasništvu taj udjel dosegnuo 5,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom su razdoblju plaće u državnom sektoru bile 29,2 posto veće od prosjeka, dok su kod privatnika bile 6,5 posto ispod prosjeka. Usprkos tome, privatne tvrtke imaju puno veći ukupni udjel u hrvatskom gospodarstvu. Privatnici su tako u ukupnim rezultatima poslovanja u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarili 77,9 posto ukupnih prihoda i 90,7 posto ostvarene bruto dobiti, a zapošljavali su 74,3 posto svih zaposlenih.

Na privatnike je ukupnim potraživanjima od kupaca otpadalo 79,7 posto, u obvezama prema dobavljačima 79,8 posto, dok su u ukupnim investicijama sudjelovali sa 70,5 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara