Planinar umro od teških tjelesnih ozljeda, ne od smrzavanja

Planinar umro od teških tjelesnih ozljeda, ne od smrzavanja

OBDUKCIJA tijela Mire Duplančića, jednog od trojice planinara poginulih prekjučer na Velebitu, pokazala je da je smrt nastupila trenutačno od pada s velike visine kao posljedica brojnih prijeloma i ozljeda unutarnjih organa, potvrdio je patolog na Odjelu za patologiju splitske Kliničke bolnice Antonio Alujević.

"Vanjskim pregledom i obdukcijom tijela utvrđeno je da je Duplančićeva smrt nastupila trenutačno od mnogostrukih teških ozljeda, odnosno prijeloma kostiju ekstremiteta, rebara i teških ozljeda unutarnjih organa", rekao je dr. Alujević.

Uzrok smrti nije smrzavanje, dodao je, a ozljede su nastale padom s velike visine.

Obdukcija nad ostalom dvojicom poginulih planinara Zoranom Skračićem i Ivom Milunom još nije dovršena.

Trojica planinara poginula su pri padu u provaliju u pokušaju osvajanja 1750 metara visokog vrha Sveto brdo na Velebitu u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dojavu o njihovu nestanku HGSS je primio subotu oko 10 sati. Ubrzo je u provaliji na dubini od oko 200 metara pronađeno tijelo Mire Duplančića.

Nakon cjelonoćne potrage u nedjelju oko 7,30 sati u provaliji su na 300-tinjak metara pronađena i tijela Skračića i Miluna.

Potragu, ali i šanse za njihovo preživljavanje, otežala je temperatura od 40-ak stupnjeva ispod ništice i jaka bura. Kako je riječ o području pod ledom, na kojemu se snijeg gotovo i ne zadržava, spasioci su koristili posebnu opremu uz krajnji oprez pri kretanju.

Njihova su tijela, nakon izvlačenja i spuštanja u Starigrad Paklenicu kod Zadra, sinoć helikopterom HV-a prevezena u splitsku Kliničku bolnicu radi obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti na Odjelu za patologiju.

Osim trojice poginulih, u osvajanju vrha Sveto brdo sudjelovala su još dvojica planinara od kojih je jedan odustao prije uspona na vrh, a drugi ga je osvojio te za tragediju doznao tek nakon povratka s njega.

U akciji potrage i spašavanja sudjelovalo je 30-ak pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i helikopter HV-a.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara