Plenković: Kad ja preuzmem stranku sve oko financiranja bit će potpuno transparentno

Plenković: Kad ja preuzmem stranku sve oko financiranja bit će potpuno transparentno

Foto: FAH

NOVA afera obitelji Karamarko, tvrdi Nacional koji donosi kako je HDZ ruskom donacijom platio IFO institut. Kako navode - Karamarko je inzistirao da se usluge IFO instuta iz Muenchena koji je za prošle izbore izradio gospodarski program HDZ-a plate iz donacija ruskog kapitala nejasnog porijekla. Navodno je riječ o Zakladi Oksane Dvinskykh, navodno bliske prijateljice Karamarkove supruge Ane.

Sredstava za plaćanje Ifo instituta uplaćena su na račun Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta od Zaklade Nova pokoljenja. Ta je Zaklada pak povezana s tvrkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih stoji poduzetnica Oksana Dvinskykh. Na cijelu se priču u Virovitici osvrnuo jedini kandidat za šefa HDZ-a Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ja nisam imao nikakvih saznanja iz moje pozicije kao zastupnik u Europskom parlamentu o izvorima i načinima financiranja Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta. Riječ je o još jednom primjeru netransparentnog financiranja aktivnosti koje su povezane sa strankom. Ono što mogu jamčiti da ću od 18. srpnja otkada ja budem imao odgovornosti za stranku - sve što se odnosi na financiranje bit će i zakonito i transparentno i odgovorno i pazit ćemo od koga dolaze izvori prihoda, a jednako tako ćemo voditi računa o vrlo preciznim rashodima stranke".

Inače, Plenković obilazi Hrvatsku kao kandidat za šefa HDZ-a, a to će vjerojatno učiniti još jednom kao kandidat za premijera. U Virovitici je predstavio svoj program za novi HDZ, a novinare je zanimalo sastavljanje izbornih lista na kojima bi se trebalo vidjeti tko su njegovi ljudi.

"Zanimljivo je kako od neformalnih kava i fotografija koje su objavljene na Facebooku kreću kreacije o nositeljima lista. Ne, ja sam jučer prvi put bio na Predsjedništvu stranke kao gost. Razgovarali smo o aktualnoj političkoj situaciji, sve ključne odluke koje se odnose i na sastavljanje koalicija i na nositelje lista, donosit ćemo nakon što se završe unutarstranački izbori", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara