Plin u Srbiji poskupljuje za 50 posto

Plin u Srbiji poskupljuje za 50 posto

VLADA Srbije priopćila je kako će nakon 15. listopada plin poskupjeti za velikih 47,67 posto. Poskupljenje plina inicirala je tvrtka Srbijagas koja je zatražila od vlade poskupljenje plina za domaćinstvo 50 posto, a za toplane 30 posto, prenosi b92.

Kao razlog poskupljenja navodi se nenadani porast cijena energenata u svijetu, potom povećanje cijena transportnih troškova kroz Mađarsku te promjena tečaja dolara. Vlada Srbije odobrila je na sjednici predloženo povećanje cijene plina te omogućila da se primjene novi tarifni sistemi.

Prethodne godine, kada se plin dostavljao iz Rusije, za 1.000 kubika plaćalo se 360 dolara dok je ta cijena danas promijenjena na 530 dolara. Direktor Srbijagasa, Saša Ilić, pojasnio je kako cijena plina za široku potrošnju odgovara prošlogodišnjoj cijeni te da je vrijeme za poskupljenje s obzirom da plin nije poskupio od siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbijagasu podsjećaju kako su ključni faktori za promjenu cijene plina nabavna cijena ruskog plina, prosječna devetomjesečna cijena nafte u svijetu, tečaj dolara te cijena transporta kroz Mađarsku.

V.M.
Foto: cityofmesa.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara