Plitvice: premijera filma "Zemlja padajućih jezera" austrijskog redatelja

Dokumentarni filma "Zemlja padajućih jezera" o prirodnim ljepotama Plitvičkih jezera, austrijskog redatelja Michaela Schlambergera, danas je premijerno prikazan u Hrvatskoj, na Plitvičkim jezerima, povodom proslave 55. obljetnice proglašavanja Plitvičkih jezera i Paklenice nacionalnim parkovima.

Premijera filma održana je u hotelu Jezero, u nazočnosti predstavnika ministarstava kulture i zaštite okoliša, Ličko-senjske županije i Gospićko-senjske biskupije, te brojnih djelatnika tih dvaju nacionalnih parkova.

Pedesetominutni film "Plitvice - Land der fallenden Seen" Michaela Schlambergera, koji je na Plitvičkim jezerima boravio prvi put prije dvadeset godina, prikazuje veličanstvenu i surovu prirodu Plitvičkih jezera - "Vražjeg vrta", kako ih se od davnine nazivalo.

Film, u produkciji austrijskog Science Visiona, sniman je u trogodišnjem razdoblju na Plitvičkim jezerima, a u siječnju ove godine doživio je svjetsku promociju na austrijskom ORF-u. Film će biti prikazan tijekom ove godine u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pedeset i peta obljetnica od proglašenja područja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom i 25. obljetnica od uvrštavanja Plitvičkih jezera na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne i prirodne baštine prigoda je da se tim filmom prikaže i dočara jedinstvena ljepota Plitvičkih jezera", rekao je njihov ravnatelj Anđelko Kružićević, te je najavio da će se tijekom godine održati brojne priredbe u sklopu obilježavanja tih jubileja.

Plitvička jezera i Paklenica, ta dva najstarija hrvatska nacionalna parka, ove godine zajednički obilježavaju nekoliko važnih obljetnica. Oba su parka utemeljena 1949., a NP Plitvička jezera u listopadu obilježava i 25. godišnjicu vrlo značajnog događaja - uvrštavanja na UNESCO-ovu Listu svjetske kulturne i prirodne baštine. Slavlje će biti popraćeno nizom događanja, izložbama, izdanjima nekih knjiga i brošura, u oba parka.

(Hina) xkprp/xmć ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara