Pluton gubi status planeta?

UNATOČ tomu što je najudaljeniji planet od Zemlje, Pluton se našao na udaru astronoma i mogao bi izgubiti status planeta.

Oko 3.000 astronoma i drugih znanstvenika iz cijelog svijeta okupilo se ovoga tjedna u Pragu kako bi odlučilo odgovara li Pluton, otkriven 1930. godine, definiciji planeta.

U pokušaju određivanja što je to zapravo planet, Međunarodna udruga astronoma (IAU) možda će biti prisiljena degradirati status tog planeta ili listi tih nebeskih tijela dodati još njih 14.

Takva odluka izazvat će pravi šok u znanstvenoj zajednici, unijeti zbrku u udžbenike i prisiliti učitelje i profesore na potpuno novi način predavanja o temeljima Sunčeva sustava.

Još prije nekoliko desetljeća među znanstvenicima se razvila debata o statusu Plutona, nakon što je utvrđeno da je njegova masa četiri stotine puta manja od Zemljine mase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskusija se intenzivirala kada su astronomi sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju 2003. godine otkrili UB 313. Nazvan Xena prema istoimenom liku iz popularne televizijske serije, UB 313 je jedan od desetak svemirskih tijela koja su veća od Plutona.

Dio znanstvenika apelira da se status Plutona kao planeta ne degradira ocijenjujući da će to, u suprotnom, razočarati djecu i stvoriti kaos u razumjevanju svemira. Drugi se, pak, zalažu za to da "maske padnu tamo gdje bi trebale pasti" i imuni su na mogućnost potpunog preokreta u ljudskom tumačenju neba.

Pred stručnjacima su dvije mogućnosti. Prva je da se odredi nova klasa planeta, koja ukljućuje veća tijela poput Xene i Plutona, a ipak manja od osam najvećih planeta. Druga je da Pluton više ne bude planet ili da se lista proširi s brojnim dosad otkrivenim svemirskim tijelima manje ili slične veličine.

Index.hr/Hina

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara