Po Školskom kalendaru školska će godina 2004./2005. trajati od 1. rujna 2004. do 17. lipnja 2005.

Po Školskom kalendaru, koji je na današnjoj konferenciji za novinare objavio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, školska godina 2004./2005. trajat će od 1. rujna 2004. do 17. lipnja 2005., a s tim prijedlogom, istaknuo je ministar, usuglasila se cjelokupna stručna javnost. L

Školska će godina početi ranije nego dosad zbog toga što će biti veći broj odmora u njezinu tijeku, rekao je Primorac. Kraći odmori tijekom školske godine u tradiciji su Europske unije (EU), pa ćemo se tako, korekcijom dosadašnjih izostanaka takvih odmora, smatra ministar, i u tome dijelu usuglasiti sa standardima EU-a.

Primorac je posebice istaknuo kako su prvi put u Školskome kalendaru za narednu školsku godinu usklađena dva polugodišta - zimsko i ljetno.

Tako će, izvijestio je, prvo-zimsko polugodište imati 92 radna dana ili 18 radnih tjedana, a drugo-ljetno polugodište 91 radni dan ili 18,4 radna tjedna.

Time su, ustvrdio je ministar, definitivno stvoreni preduvjeti za rasterećenje školske satnice, ali i mogućnosti da škole u svim dijelovima Hrvatske mogu bolje uskladiti satnice kad je, primjerice, riječ o lokalnim blagdanima.

Prva tri nenastavna dana tijekom prvoga polugodišta bit će od 1. do 3. studenoga 2004. za blagdan Svih Svetih. Prvi dio zimskoga odmora počinje 24. prosinca 2004. i traje do 2. siječnja 2005., dok će drugi dio zimskoga odmora biti od 24. do 30. siječnja 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Struka se nedvojbeno usuglasila oko takvoga kalendara zimskoga odmora, rekao je Primorac, jer će to omogućiti da se u drugome dijelu zimskoga odmora organizira stručno usavršavanje nastavnika.

Osim toga, nastavnici su često ukazivali na neprimjerenost zaključivanja polugodišta i ocjena prije božićnih blagdana, dodao je.

Drugo polugodište trajat će od 31. siječnja do 17. lipnja 2005., a za učenike završnih razreda do 20. svibnja.

Proljetni (uskršnji) odmor učenika počet će 24. ožujka i trajat će do 3. travnja. dok će ljetni početi 18. lipnja, osim za učenike koji će polagati razredni popravni ili završni ispit ili maturu te za učenike koji u to vrijeme imaju praktičnu nastavu ili stručnu praksu što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada učenika.

Takav školski kalendar, opetovao je Primorac, dobio je na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu potporu svih stručnjaka- nastavnika i sindikata, pa se tako onda može reći, da je to i službeni Školski kalendar, koji će pak stupiti na snagu osam dana od objave u "Narodnim novinama".

(Hina) xip yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara