Pobjegli dok su mogli: 63 posto više prijevremenih mirovina nego lani

Foto: Jakov Prkić/Cropix

PREMA podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u prvih devet mjeseci ove godine je u prijevremenu mirovinu otišlo 13.873 osobe, što je 63 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Drastičan porast prijevremenih odlazaka u mirovinu rezultat je izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji je danas stupio na snagu. Podsjećamo, zakonom se uvodi 20-godišnje prijelazno razdoblje za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za odlazak u mirovinu, što znači da će žene 2030. godine odlaziti u starosnu mirovinu sa 65 godina.

Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine utvrđuje se tako da se polazni faktor iz stavka 1. ovoga članka smanjuje za svaki kalendarski mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, i to:
-  s navršenih do 36 godina mirovinskog staža – za 0,34% po mjesecu,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
-  s navršenih 37 godina mirovinskog staža – za 0,29% po mjesecu,
-  s navršenih 38 godina mirovinskog staža – za 0,24% po mjesecu,
-  s navršenih 39 godina mirovinskog staža – za 0,19% po mjesecu,
-  s navršenih 40 godina i više mirovinskog staža – za 0,15% po mjesecu.

Također je promijenjen faktor za povećanje starosne mirovine osoba koje će u mirovinu ići nakon 65 godina starosti te će iznositi 0,15 posto po mjesecu kasnijeg ostvarivanja mirovine, a najviše do 9 posto za pet godina kasnije umirovljenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara