Pobunjenici ruše Gadafijevo sjedište i pretvaraju ga u park

Pobunjenici ruše Gadafijevo sjedište i pretvaraju ga u park

Foto: AFP

POBUNJENIČKE snage odane libijskom Nacionalnom prijelaznom vijeću tvrde da su ušle u grad Bani Walid, jedan od zadnjih bastiona Gadafijevih lojalista.

Vojni zapovjednici pobunjeničke vojske javljaju kako su opet naišli na jak otpor Gadafijevih trupa, ali se čini da se ovog puta neće povlačiti, već će pokušati zauzeti barem dio grada. Navode da su neke trupe stigle do samog centra, ali ta informacija ne može biti potvrđena.

Bani Walid je već duže vremena u okruženju pobunjeničke vojske, ali dosad nisu uspjeli osvojiti unutrašnjost grada. U dva navrata su kretali u ofenzivu i postigli mali napredak, samo da bi se povukli nakon žestokog otpora Gadafijevih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slična je situacija i u Gadafijevom rodnom gradu Sirtu, u kojem "vladaju kaos i nasilje", piše BBC. Pobunjenici i tamo pokušavaju doći do centra grada, ali velik  broj njihovih vojnika gine u prijateljskoj vatri, što ih značajno usporava. Zapovjednici pokušavaju pregrupirati snage, kako bi iskoordinirali ofenzive koje dolaze sa različitih strana grada.

Istovremeno, u Tripoliju je Nacionalno prijelazno vijeće počelo s rušenjem Bab al-Aziziye, bivše Gadafijeve rezidencije.

"Revolucionari su donijeli odluku da srušimo ovaj simbol tiranije. Dosad smo bili zauzeti s ratovanjem, a sad smo uhvatili malo vremena da se pozabavimo ovim", kazao je jedan od dužnosnika nove libijske vlasti.

Napomenuo je i kako će Gadafijevo sjedište biti pretvoreno u javni park.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara