Počast Nurejevu povodom desete obljetnice njegove smrti

DESET godina nakon njegove smrti u jednoj pariškoj bolnici 6. siječnja 1993., Francuska odaje počast baletnoj zvijezdi i koreografu Rudolfu Nurejevu, koji zajedno sa svojim sunarodnjakom Nižinskim predstavlja simbol plesa 20. stoljeća.

Predviđene su predstave u Parizu i Boredeauxu, izdana je nova biografija o životu slavnog plesača, koji je u 54. godini umro od AIDS-a (´Nurejev´ Bertranda Meyer-Stableyja), a u časopisu ´Danser´ bit će objavljena svjedočanstva Nurejevih bližnjih ili onih koji su radili sa slavnim prebjegom iz tadašnjeg Lenjingrada.

Tvrtka Naive ponovno izdaje DVD u trajanju od 90 minuta posvećen životu i karijeri te plesačke legende snimljen dvije godine prije njegove smrti.

Balet pariške Opere, u kojoj je Nurejev bio ravnatelj baleta od 1983. do 1989., najavio je svečano obilježavanje obljetnice smrti 20. siječnja u Palači Garnier s isječcima njegovih koreografija, poput ´Labuđeg jezera´ i djela u kojima je sam plesao, a nastupat će njegovi bivši učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Charles Jude, bivša zvijezda pariške Opere, koji je do samoga kraja bio uz Nurejeva i koji sada ravna baletom Opere u Bordeauxu, predstavlja u metropoli jugozapadne Francuske ´Tjedan za Rudolfa Nurejeva´, koji će se održati od 4. do 9. veljače.

Njegov ansambl te plesači iz kazališta Bejart ballet Lausanne, Nederlands Dans Theater i Ballets de Lausanne, izvest će koreografije koje su upravo za Nurejeva pripremili Maurice Bejart, Paul Taylor, Glen Tetley, John Neumeier i drugi.

Ove je godine, 19. prosinca, balet Milanske Scale, jedne od omiljenih ´kuća´ slavnoga plesača, organizirao gala-večer posvećenu Nurejevu sa zvijezdama pariške Opere, kazališta Boljšoj i Kirov, londonskog Royal Balleta i Kubanskog nacionalnog baleta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara