Počela analiza uzoraka krvi članova obitelji nestalih u Hrvatskoj

MEĐUNARODNO povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) priopćilo je u petak kako je počela analiza uzoraka krvi članova obitelji osoba nestalih tijekom rata u Hrvatskoj, koja bi trebala pomoći bržoj identifikaciji do sada pronađenih posmrtnih ostataka.

U priopćenju dostavljenom Hini podsjeća se kako je ICMP, čije je sjedište u Sarajevu, u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tijekom studenog u Hrvatskoj organiziralo prikupljanje uzoraka krvi srodnika nestalih, kako bi se na temelju uzoraka DNK obavila usporedba s uzorcima dobivenim iz posmrtnih ostataka otkrivenih u masovnim ili pojedinačnim grobnicama.

Tijekom akcije provedene u 18 gradova u Hrvatskoj prikupljena su 754 uzorka krvi, a utvrđeno je i postojanje još 118 osoba koje se smatraju nestalima, a do sada nisu bile evidentirane u bazi podataka ICMP.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik ICMP Adnan Rizvić, zadužen za forenzičke istrage, ocijenio je kako će prvi rezultati o podudaranju DNK uzoraka dobivenih iz krvi s uzorcima dobivenim iz kostiju osoba čiji identitet do sada nije utvrđen slijediti početkom sljedeće godine.

Kampanja prikupljanja uzoraka krvi dio je zajedničkog projekta identifikacije uz pomoć DNK analize pokrenutog u suradnji ICMP i Vlade Hrvatske.

Uz prikupljanje DNK profila cilj je osigurati cjelovitu razmjenu podataka kako bi se što više ubrzao postupak traganja za nestalima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara