POČELA S RADOM VENECIJANSKA KONFERENCIJA O RIBARSTVU

Ministarska konferencija o razvoju održivog ribarstva na Sredozemlju, na kojoj sudjeluju ministri poljoprivrede i ribarstva sredozemnih država i predstavnici Europske komisije, počela je s radom u utorak poslijepodne u Veneciji.

Cilj konferencije je postizanje suglasnosti oko "uspostave multilateralnog sustava za upravljanje ribljim resursima na cijelom Sredozemnom moru", priopćilo je talijansko predsjedništvo EU kao organizator skupa.

Taj bi sustav jamčio održivo iskorištavanje ribljih resursa, posebno visoko migratornih i drugih ugroženih vrsta.

Kako bi se postigao uspjeh u izgradnji takva sustava, tog mediteranskog procesa integracija, nužno je sudjelovanje vlada, EU, Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) i ribarskih organizacija, ocijenio je talijanski podtajnik zadužen za

ribarstvo Paolo Scarpa Bonazza.

Kako hrvatski ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić zbog zdravstvenih razloga nije doputovao u Veneciju, hrvatsko izaslanstvo na skupu vode njegov pomoćnik i ravnatelj Uprave za ribarstvo Ivan Katavić i zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Šimonović je uoči početka skupa rekao da je hrvatsko izaslanstvo dobro pripremljeno za skup i i da ne očekuje iznenađenja.

"Očekujemo da se usvoji politička deklaracija pripremana na čitavom nizu sastanaka", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ministarskoj deklaraciji trebale bi biti određene smjernice na političkoj razini koje bi kasnije slijedile konkretne akcije kroz GFCM, koja treba prerasti u regionalnu organizaciju za upravljanje ribarstvom.

Hrvatska je uoči skupa prihvatila Statut GFCM, pokazavši da se zalaže za multilateralnu suradnju, rekao je zamjenik ministra Šimonović.

Proglašenje zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa na Jadranu, zbog koje je kritizirana od drugih jadranskih zemalja i EU, Hrvatska će u Veneciji moći obrazložiti jer on donosi koristi i drugim zemljama, najavio je Šimonović.

"Mislim da je ekološku zonu dosta lako zagovarati. Od održivog ribarstva i širenja zaštite okoliša koristi neće imati samo Hrvatska", kazao je.

Na marginama skupa, hrvatsko će izaslanstvo održati više bilateralnih susreta, s predstavnicima Slovenije, Italije i vjerojatno s povjerenikom EK za poljoprivredu i ribarstvo Franzom Fischlerom, najavio je Šimonović.

Hrvatska će, po njegovim riječima, predložiti da se nakon Venecije održi subregionalni sastanak jadranskih država na kojem bi razgovarale o tome kako da riješe probleme i zaštite Jadran kao zajedničko dobro.

On je ponovio spremnost Hrvatske da sa Slovenijom razgovara o problemu granice na moru, ocijenivši da je arbitraža logično rješenje.

Na upit o mogućim promjenama stajališta nove hrvatske vlade, Šimonović je rekao kako je prerano o tome govoriti i treba sačekati njezino formiranje, dodajući da će za rješenje graničnog spora i jedna i druga vlada imati malo manevarskog prostora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara