Počela velika bitka za Basru

TENKOVI američkih marinaca stigli su do zapadnog predgrađa Basre i otpočeli veliku bitku s iračkim snagama, objavio je zapovjednik jedne od američkih postrojbi satnik Andrew Bergen.

"Napadamo iračke snage zapadno od Basre. Svakako se radi o velikom sukobu", rekao je Bergen. Pokušat će što je više moguće izbjeći uvlačenje u ulične borbe.

Američke snage pokušavaju povesti pregovore o predaji Basre, objavio je u glasnogovornik britanske vojske.

Savezničke snage nalaze se otprilike 15 kilometara pred Basrom, a američko je pješaštvo nastavilo napredovati središnjom iračkom pustinjom prema Bagdadu.

Katarska televizijska postaja Al Jazeera javlja kako je pedesetak osoba poginulo u bombardiranju Basre.

Dopisnik Al Jazeere iz Basre ove je podatke dobio u bolnici u tom gradu. On, međutim, nije kazao jesu li žrtve civili ili vojnici.

Novinar Al Jazeere, koji je jedini strani novinar u Basri, tvrdi da su bombardiranja u posljednja dva dana bila usmjerena isključivo na periferiju grada dok su u subotu gađani i ciljevi u centru.

Posljednji događaji

Američke i britanske snage nastavile su u subotu svoje napredovanje prema Bagdadu, nakon cijelonoćnog žestokog bombardiranja ciljeva diljem zemlje. Posljednje vijesti govore da su naišle i na prvi značajniji otpor iračkih snaga na tom pravcu.

Prvo bombardiranje iračke prijestolnice uz dnevnu svjetlost dogodilo se danas. Irački ministar informiranja je izjavio da je u napadu ranjeno više od 200 civila. Prema savezničkim izvorima, uništeno je nekoliko vladinih zgrada, sjedište obavještajne službe i dvije predsjedničke palače.

Amerikanci tvrde da im se tijekom noći predalo nekoliko tisuća iračkih vojnika. Dvojica američkih marinaca su poginula u borbi u petak, a u subotu ujutro sedmorica Britanaca u helikopterskoj nesreći.

Iračani tvrde da pružaju žestok otpor, nanose teške gubitke savezničkim snagama i opovrgavaju pad južne luke Umm Qasra, kao i poluotoka Faw.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara