Počeli izbori u Rumunjskoj

RUMUNJI su u nedjelju ujutro počeli glasovati na parlamentarnim i u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Na petim općim izborima od pada komunizma prije 15 godina, pravo glasa ima oko 18 milijuna Rumunja. Birališta (više od 17,500 biračkih mjesta) su otvorena u sedam ujutro po lokalnom vremenu, zatvaraju se u 21 sat. Prvi rezultati bit će poznati čim se zatvore birališta, a konačni najranije u ponedjeljak ujutro.

Ankete pokazuju da će koalicijska vlada pod vodstvom socijaldemokrata zadržati vlast nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora. U slučaju socijaldemokratske pobjede, sadašnji će ministar vanjskih poslova Mircea Geoana na mjestu premijera zamijeniti Adriana Nastasea, koji se kandidira za predsjednika zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni oporbeni savez desnoga centra Pravda i istina (DA), u kojem su Nacionalna liberalna stranka i Demokratska stranka, dobio bi, prema istraživanju, 33 posto glasova.

Ukupno se 12 kandidata natječe na predsjedničkim izborima, a pravi će se dvoboj voditi između Nastasea i bukureštanskog gradonačelnika Traiana Basescua (53) koji predvodi oporbeni savez. Njima prognoze daju 42, odnosno 32 posto glasova i upravo njih dvojica trebala bi odmjeriti snage u drugome krugu 12. prosinca.

Drugi kandidati, prognozira se, neće prikupiti više od 2 posto glasova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara