počeli kolektivni pregovori za srednje školstvo

Vlada i pregovarački odbor sindikata srednjeg školstva počeli su danas pregovore o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je da će učiniti sve kako bi pregovori što prije završili na dobrobit nastavničkog kadra i djece.

U odnosima između Ministarstva obrazovanja i sindikata puše "novi vjetar" i postajemo partneri, kazao je Primorac novinarima nakon sastanka sa sindikalcima.

Najavio je da će Vlada razmotriti sindikalne prijedloge kako bi, u skladu s mogućnostima, zaposlenima u srednjem školstvu bio kroz duže razdoblje vraćen financijski dignitet.

Njegovo će ministarstvo, rekao je Primorac, zastupati poštivanje dinamike odnosa i rokova koji budu dogovoreni dodavši kako će sindikati biti uključeni i u raspravu o viziji strateškog razvoja hrvatskog školstva.

Sindikati bi željeli učiniti normu rada sastavnim dijelom KU-a te ugovoriti dugoročni rast plaća koji ne bi značio "potres" za državni proračun, naglasio je čelnik sindikalnog pregovaračkog odbora Andrija Puljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikalci se nadaju da će pregovori o novom KU-u završiti između 4. i 10. lipnja, dodao je Puljević.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, čiji je Puljević predsjednik, traži povećanje plaća u iduće tri godine za ukupno 20 posto, odnosno po sedam posto na godinu. Tako bi 2006. plaća zaposlenog s visokom stručnom spremom, jednom godinom staža i položenim stručnim ispitom bila 20 posto viša od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Hrvatski školski sindikat Preporod, koji također sudjeluje u pregovorima, predlaže postupno povećanje plaća u iduće tri godine za 25 posto.

Predsjednik Preporoda Vinko Filipović dao je nakon sastanka s Primorcem odvojenu izjavu novinarima kako bi se požalio na odnos većinskog Puljevićevog sindikata prema Preporodu.

Naime, Puljević traži da novi KU u ime sindikalne strane potpiše samo on, kao predsjednik pregovaračkog odbora, što je neprihvatljivo jer KU u ime članstva Preporoda može potpisati samo njegov predsjednik, rekao je Filipović.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara