Počeo postupak razmatranja žalbi u slučaju tzv. zločinačke organizacije

VRHOVNI sud danas je započeo s javnim sjednicama na kojima će razmatrati žalbe i tužiteljstva i obrane na nepravomoćnu presudu kojom su Nikica Jelavić i ostala jedanaestorica oslobođeni optužbi za udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju.

Sud će žalbe razmatrati u idućih pet dana, a odluke će donijeti na zatvorenoj sjednici, nakon što se obrazlože žalbe po svim točkama optužnice.

Na Vrhovnom sudu sudac izvjestitelj Milivoj Mikol danas je iznosio sudsko obrazloženje prve od 21. točke optužnice u slučaju tzv. zločinačke organizacije.

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu, lani u studenom, od 3 do 13 godina zatvora zbog zlouporabe opojnih droga i jednog pokušaja ubojstva dobili su Rajko Momčilović, Velibor Momčilović, Davorin Sobjeslavski, Davor Zečević i Tvrtko Tomičić. Navodni šef Nikica Jelavić i ostali okrivljenici tada su oslobođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, osim na oslobađajući dio presude, žalilo se i na visinu izrečenih kazni. Njegova žalba na oslobađajuće presude temelji se na nedovoljno utvrđenom činjeničnom stanju. "Žalitelj (Državno odvjetništvo) ocjenjuje da je sud podcijenio značenje iskaza zaštićenog svjedoka broj jedan i pokajnika Tomislava Marinca", rekao je sudac Mikol.

Žalbu je podnijela i obrana, uglavnom branitelji petorice koji su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne zbog pojedinačnih kaznenih djela, a Davor Zečević i Davorin Sobjeslavski osobno su odgovorili na žalbu tužiteljstva.

Ocjene Državnog odvjetništva branitelji smatraju paušalnima i, tvrdeći da ono iznosi svoju analizu dokaza, protive se uvažavanju žalbi.

Vijeće Vrhovnog suda, pod predsjedanjem Katice Jelić, prihvatilo je zamolbu odvjetnika Ante Nobila, branitelja Nikice Jelavića, da se pročita pismo zaštićenog svjedoka kojim naknadno poriče sve što je iznio na sudu, jer je, kako tvrdi, "metodama pravosudnog reketa" bio natjeran da tereti optuženike i neke druge ljude.

Zaštićeni svjedok zatražio je od državnog odvjetništva da pismo razmotri jer je on, kako kaže, svoj dio pogodbe prema toj instituciji izvršio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara