POČEO SASTANAK INDIJSKOG I PAKISTANSKOG MINISTRA VANJSKIH POSLOVA

Ministri vanjskih poslova Indija i Pakistana u nedjelju su u New Delhiju započeli dvodnevne pregovore što je sastanak na dosad najvišoj razini u okviru mirovnog procesa između dviju nuklearnih sila.

Pakistanski ministar Khursheed Mehmood Kasuri i njegov indijski kolega Natwar Singh rukovali su se prije početka razgovora, međutim, tenzije se već naziru. U rješavanju ključnog spora između dviju država, pitanja podijeljenog Kašmira, ne očekuje se naime značajniji pomak.

Indijski premijer Manmohan Singh u subotu je izrazio žaljenje što Pakistan ne uspijeva ispuniti svoje obećanje i spriječiti islamske militante od infiltracije u Kašmir gdje potiču i organiziraju pobunu muslimanskog stanovništva, kao što Islamabad isto tako ne uspijeva iskorijeniti logore za obuku radikalnih islamskih gerilaca na svom teritoriju.

Pakistan sa svoje strane ne skriva bojazni da Indija, koja kontrolira ključni dio Kašmira, razvlači rješavanje tog problema i zapravo nije spremna na otvaranje ozbiljnog dijaloga o tom području.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješenje kašmirskog spora jedino je što može jamčiti mir i sigurnost u južnoj Aziji", rekao je pakistanski ministar Kasuri pred odlazak na mirovne pregovore. "A za to rješenje potrebna je samo politička volja", istaknuo je Kasuri i izrazio nadu da će stanovnici Kašmira, koji je većinski nastanjen muslimanima, dobiti priliku da sami odluče o svojoj budućnosti. Te su izjave u New Delhiju izazvale "popriličnu razočaranost", citirao je indijski list "The Hindu" u nedjelju jednog glasnogovornika indijskog ministarstva vanjskih poslova.

Mirovni proces između Indije i Pakistana pokrenut je u siječnju. Dosad nisu postignuti značajniji rezultati. Indija i Pakistan svoju su neovisnost od britanske kolonijalne vlasti stekli 1947. godine, a od tada su vodili tri rata, od kojih dva zbog pitanja Kašmira, većinski muslimanske regije na sjeveru.

(Hina) xsd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara