Počeo sastanak Putina i Busha u Bratislavi

SASTANAK ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog Georgea W. Busha započeo je u četvrtak poslijepodne u Bratislavi, javile su svjetske agencije.

Kako se očekuje, Bush i Putin najavit će sporazum njihovih zemalja o zajedničkoj borbi protiv nuklearnog terorizma.

Sporazum predviđa jačanje sigurnosti ruskih nuklearnih kompleksa, iz kojih je, prema nedavnom izvješću američkih obavještajnih službi, ukradena nuklearna oprema.

Dokument iz Bratislave, čije su se pojedinosti u srijedu još razrađivale, predviđa i zajedničku reakciju dviju zemalja na nuklearni napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također se vjeruje da će Bush zatražiti od Putina da "obnovi svoju predanost demokraciji".

Sastanak Bush-Putin održava se u vrijeme rasta zabrinutosti među nekim od Bushovih visoko pozicioniranih savjetnika o potezima ruskog predsjednika koji se tumače kao nazadovanje u demokratskim procesima.

Zapadni i ruski borci za ljudska prava optužuju Putina da ograničava demokraciju ukidanjem izbora pokrajinskih guvernera, provođenjem zakonske osvete protiv naftne tvrtke Yukos i pojačavanjem nadzora Kremlja nad medijima.

Putin se od tih tvrdnji brani izjavama da Rusija mora usvojiti demokraciju pod svojim vlastitim uvjetima, te da neće dozvoliti da to pitanje iskoriste druge zemlje za svoje vanjskopolitičke ciljeve.

Dvojica čelnika razmotrit će stanje na Bliskom istoku, u Afganistanu, Iraku, i na Kosovu. Također će se dotaknuti pitanja primanje Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), a razgovarat će i o perspektivama suradnje na području svemirskih istraživanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara