Počeo šesti sastanak kardinala u Vatikanu

ŠESTI opći sastanak kardinala nakon smrti pape Ivana Pavla II. započeo je u subotu u dvorani Sinoda u Vatikanu.

Nakon jučerašnje pauze zbog pogreba Ivana Pavla II., u subotu se održava šesta opća kongregacija kardinala, kojih sada u Rimu ima više od 140, od ukupno 183. Među njima 117 može sudjelovati na konklavi jer imaju manje od 80 godina života. Konklava će započeti 18. travnja, a do tada kardinali još nisu obvezatni boraviti u hotelu Santa Marta u Vatikanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na jednom od zasjedanja kardinali su raspravljali i o njihovu odnosu prema novinarima s obzirom da prisežu apostolskom ustavu koji im brani da u javnost iznose detalje o razgovorima na konklavi i o glasovanju za izbor novoga pape.

Kardinali su se suglasili da mogu razgovarati s novinarima o crkvenim pitanjima i drugim stvarima koje nisu vezane za izbor novog pape. Prevladalo je mišljenje da treba iskoristiti toliki interes javnosti za crkvena pitanja. Prema tome, ne samo što kardinali neće biti zaključani u posebnim prostorima pokraj Sikstinske kapele nego će boraviti u hotelu, više neće morati ni apsolutno šutjeti u javnosti prije početka konklava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara