počeo sindikalni referendum o zakonu o radu

Trodnevni sindikalni referendum na kome bi se članovi sindikata trebali izjasniti smatraju li prihvatljivima rezultate pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama Zakona o radu (ZOR), počeo je danas u Hrvatskoj, potvrđeno je iz sindikalnih izvora.

Referendum su zajednički najavile četiri sindikalne središnjice i autonomni sindikati izvan središnjica. No jedna od središnjica, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), danas će odlučiti hoće li referendum priznati kao zajednički i pravovaljan.

SSSH smatra da su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) odstupili od zajedničkog dogovora time što su, uz zajednički informativni letak o rezultatima pregovora koji je upućen svima, svom članstvu uputili i vlastiti.

Predsjednik SSSH Davor Jurić zbog toga je za danas, prvi dan referenduma, sazvao izvanrednu sjednicu predsjedništva SSSH o budućnosti sindikalnog zajedništva.

Referendum će, kaže Jurić, biti proveden, ali vjerojatno neće biti zajednički, o čemu će odlučiti predsjedništvo na današnjoj sjednici. Jurić je rekao da će predložiti predsjedništvu SSSH da referendum o rezultatima ZOR-a ne bude pravovaljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom najavljenog referenduma, oko 450.000 članova sindikata će moći odgovoriti na pitanje: "Jesu li prihvatljivi rezultati pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama ZOR-a i paketu pratećih zakona".

Izmjene ZOR-a i paket šest pratećih zakona o kojima su socijalni partneri pregovarali tri mjeseca, Vlada je u četvrtak uputila Hrvatskom saboru na donošenje.

Članovi sindikata moći će glasovati na radnim mjestima ili u prostorijama koje zajedno dogovore sindikati i poslodavci, a rezultati referenduma očekuju se od 23. do 27. lipnja.

Prema dogovoru pet sindikalnih središnjica, referendum bi trebao biti valjan ako mu pristupi dvije trećine glasača, odnosno najmanje 300.000 članova, dok bi rezultat glasovanja bio obvezujući za sindikate samo ako izmjene ZOR-a negativno ili pozitivno ocijeni natpolovična većina.

Referendum su najavili SSSH, NHS, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata, a autonomni sindikati izvan središnjica. U referendumu ne sudjeluje Matica hrvatskih sindikata javnih službi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara