Počeo trodnevni seminar o sprečavanju trgovine ljudima u Jugoistočnoj Europi

Ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović otvorila je danas seminar o reformi kaznenog zakonodavstva u borbi i sprječavanju trgovine ljudima u Jugoistočnoj Europi, priopćeno je iz Ministarstva.

Seminar, zatvoren za javnost, održava se u Zagrebu od 2. do 4. travnja u organizaciji Vijeća Europe u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, a održava se u okviru Projekta pod nazivom "Lara".

Na seminaru će tridesetak sudionika, stručnjaka s područja borbe protiv trgovine ljudima iz zemalja jugoistočne Europe razmijeniti iskustva i dosadašnje rezultate u sprečavanju trgovine ljudima.

Kako je priopćeno, ministrica pravosuđa je na otvorenju naglasila da trgovanje ljudima kao oblik organiziranog kriminala ima transnacionalni karakter, te da stoga ovaj problem zahtijeva jedinstven i koordiniran odgovor međunarodne zajednice.

Trgovanje ljudima povezano je s tranzicijskim procesima, pogoršanim ekonomskim i socijalnim uvjetima života, nezaposlenošću i ekonomskim migracijama zbog čega je osobito važna i regionalna suradnja, kazala je.

Istaknula je da će se Hrvatska energično i učinkovito suprotstaviti organiziranom kriminalitetu jer se geografski nalazi na putovima koje koristi organizirani kriminal za trgovinu drogom i ljudima i ilegalne migracije.

Naglasila je da domaće kazneno zakonodavstvo sadrži odredbe koje daju okvir za borbu protiv trgovanja ljudima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljenom izmjenom Kaznenog zakona ugradit će se inkriminacije o trgovanju ljudima koje sadrže međunarodne konvencije i protokoli i bilateralni ugovori.

Primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj unija Hrvatske će za žrtve trgovanja ljudima i ilegalnih migracija osigurati svaku pomoć, smještaj, repatrijaciju, socijalnu, materijalnu i zdravstvenu pomoć, mogućnost zapošljavanja, odgoja, obrazovanja, kao i zaštitu međunarodno priznatih ljudskih prava i sloboda, kazala je ministrica.

Naglasila je da se borba protiv trgovanja ljudima, često vezana i sa korupcijom, ne može uspješno provoditi bez dodatne edukacije policije, sudaca, državnih odvjetnika, carinskih i drugih nadzornih službi čemu će pridonijeti i trodnevni seminar.

Prema nekim procjenama godišnje u svijetu ima oko četiri milijuna žrtava trgovanja ljudima, tzv. traffickinga.

U lanjskoj studiji, na kojoj su tri godine radili UNICEF, odjel Ujedinjenih naroda za ljudska prava i OESS navodi se kako službena statistika govori o 23 slučaja trgovine ljudima u Hrvatskoj u protekle tri godine.

(Hina) pp/ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara