počeo veliki skup maslinara "noćnjak 2003"

U Jelsi na Hvaru u hotelu Mina večeras je počeo veliki skup maslinara "Noćnjak 2003", koji se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

To je do sada najveći skup takve vrste u Hrvatskoj, a prvi put ove godine ima međunarodni karakter jer je okupio i maslinare iz drugih jadranskih zemalja.

Manifestaciju maslinara i uljara, koja će trajati iduća tri dana, otvorio je predsjednikov izaslanik, ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić, koji je rekao da je želja ministarstva da na otocima i priobalju bude "što manje borova, a što više maslina".

"Tu ćemo našu dužnost ispuniti i budite uvjereni da smo na vašoj strani i da su svi vaši prijedlozi za boljitak maslinarstva i poljoprivrede za nas dobrodošli", kazao je Pankretić.

Na "Noćnjaku 2003" sudjeluje 400 proizvođača u maslinarstvu te maslinarskih i drugih poljoprivrednih stručnjaka. U sklopu "Noćnjaka" održat će se natjecanje proizvođača maslinova ulja za koja su se prijavila 194 proizvođača. Najviše je uzoraka stiglo iz Splitsko-dalmatinske županije (113), a za natjecanje su se prijavili i proizvođači iz drugih primorskih županija u Hrvatskoj, te nekoliko njih iz Italije, Slovenije, Crne Gore, BiH i Albanije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješnijim proizvođačima bit će na kraju skupa dodijeljena odličja, a predviđene su i nagrade za tehnološka dostignuća u maslinarstvu.

Otvorena je i izložba na kojoj je izloženo sve što je potrebno za maslinarstvo, tako da posjetitelji mogu vidjeti najsuvremeniji uređaj za berbu kao i najmodernije boce za čuvanje maslinova ulja.

Na skupu maslinara bit će predstavljene i dvije knjige o maslinama te će se održati stručni skup i okrugli stol o maslinarstvu.

(Hina) merc ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara