Počeo zagrebački sastanak Kvadrilaterale

U ZAGREBU je prije podne počeo sastanak predsjednika vlada zemalja članica Kvadrilaterale, foruma regionalne suradnje koji okuplja Italiju, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku.

Premijeri Silvio Berlusconi, Peter Madgyessy, Anton Rop i Ivica Račan, na sastanku će, kako je neslužbeno najavljeno, razgovarati o nizu aspekata regionalne suradnje od gospodarske i političke suradnje, preko suradnje na području obrane i u borbi protiv organiziranog kriminala.

Također će biti riječi o suradnji na infrastrukturnim projektima od značaja za regiju, pitanjima zaštite manjina, zaštite okoliša te kulturnoj i znanstvenoj suradnji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka četvorica premijera objavit će zajedničku izjavu i održati konferenciju za novinare, a zagrebački sastanak Kvadrilaterale završit će u poslijepodnevnim satima radnim ručkom s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji će se održati u Uredu predsjednika.

Kvadrilaterala je kao forum za regionalnu suradnju nastala u rujnu 2000., kada se Hrvatska priključila tzv. trilaterali Italija-Slovenija-Mađarska. Trilaterala je nastala na talijansku inicijativu 1996. godine, a Hrvatska je u siječnju 1997. tražila da joj se priključi, ali to iz političkih razloga nije prihvaćeno do promjene vlasti na izborima 3. siječnja 2000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara