Podaci o monsunima bitni za razumijevanje globalne klime

INDIJSKI monsuni vrlo su daleko od hladnih razdoblja u sjevernom Atlantiku, ali znanstvenici tvrde kako između njih postoje dugotrajne veze ključne za razumijevanje globalne klime.

Istraživači u Indiji i SAD proučavali su uzorke sedimenta iz Arapskog mora kako bi prikupili što više podataka o azijskim monsunima tijekom holocena, razdoblja od oko 11.000 godina nakon zadnjega ledenog doba do sadašnjosti.

Njihovi podaci pokazuju da se slabi ljetni monsuni vremenski poklapaju s hladnim razdobljima tisućama miljama daleko u sjevernom Atlantiku.

´Povezanost sjevernoatlantske klime i azijskih monsuna trajni je aspekt globalne klime´, rekao je Anil Gupta iz Instituta za tehnologiju u Kharagpuru u Indiji u izvješću u časopisu Nature.

Gupta i njegovi kolege uzeli su uzorke s dna Arapskog mora jer sediment pruža konzistentne, kontinuirane podatke o azijskim monsunima, koji utječu na promjene u količini mikroorganizama u vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkrili su sedam različitih intervala slabih ljetnih monsuna koji su povezani s hladnim razdobljima u sjevernom Atlantiku.

´Naši su rezultati bitni jer pokazuju model stalnih promjena u monsunima tijekom holocena koje se mogu povezati s povremenim zatopljavanjem, odnosno hlađenjem sjevernog Atlantika´, rekao je Gupta.

Rainer Zahn sa sveučilišta u Barceloni rekao je kako studija otkriva i promjene u snazi monsuna te njihov utjecaj na globalnu klimu. To je samo jedan od čimbenika koji utječu na globalnu klimu, dodao je.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara