Podbevšeku prijete tri godine zatvorske kazne

VIJEĆE za nadzor sigurnosnih službi zaključilo je da je Protuobavještajna agencija prekršila svoje zakonske ovlasti i temeljna ljudska prava novinarke Helene Puljiz, zbog čega će biti podignuta kaznena prijava protiv bivšeg ravnatelja POA-e Podbevšeka.

Zaključak koji je donesen prošli tjedan proslijeđen je predsjedniku Stjepanu Mesiću, premijeru Ivi Sanaderu, Vladimiru Šeksu, Heleni Puljiz i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Na osnovu zaključka Bajić mora podići kaznenu prijavu protiv odgovornih, a u prvom redu protiv bivšeg ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, piše Večernji list. On je s pozicije ravnatelja tajne službe Vijeću za nadzor usmeno i pismeno razložio kako snimanja ispitivanja Helene Puljiz nije bilo.

Zbog neovlaštenog snimanja Podbevšeku i odgovornim u POA-i, prijeti zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine. Ona je predviđena člankom 131. stavak 3. Kaznenog zakona, za službene osobe koje u obavljaju službene ili javne ovlasti neovlašteno snime razgovor s bilo kojom osobom.

Prvi nadzor POA-e, koji su bili obavili Vlatko Cvrtila - današnji savjetnik predsjednika Mesića i Miroslav Šeparović, nije pronašao nikakv zapis. Usprkos tomu, bilo je jasno da je nadzor loše proveden te su postojale jasne indicije da snimka razgovora postoji. Prije svega zbog toga što je razgovor obavljen u sobi 16. zagrebačkog ureda POA-e, u kojoj se, kako tvrde poznavatelji rada tajnih službi, svi razgovori snimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponovljenom nadzoru, koji je proveden nekoliko mjeseci kasnije, a kojeg je na temelju napisa u Globusu nalažio predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak, pronađena je snimka ispitivanja. To otkriće je potvrdilo da je POA prekršila zakonom zadane okvire i ustavna prava novinarke Puljiz.

Naime, prema članku 14. stavak 2. Zakona o sigurnosnim službama RH, POA smije snimiti obavijesni razgovor isključivo uz izričit pristanak osobe s kojom se on obavlja. Kako Helena Puljiz takav pristanak nikad nije dala, jasno je da je Agencija postupila ilegalno.

Za Podbevšeka je najgore to što je potpisao izjavu da snimanja nikad nije niti bilo. Budući da je POA lagala mjerodavnom tijelu - Vijeću za nadzor, jasno je da se ta tajna služba otela kontroli države.

Jarnjak, komu još nije dostavljen zaključak Vijeća, i sama Helena Puljiz su bez komentara pa Večernji list zaključuje da afera nije završena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara