Podgorica: Velike razlike u vanjskoj politici Crne Gore i Srbije

CRNOGORSKI ministar vanjskih poslova Dragiša Burzan izjavio je u utorak novinarima da postoje velike razlike između Crne Gore i Srbije oko glavnih vanjskopolitičkih pitanja te da smatra kako ta činjenica "neće bitno utjecati na budućnost državne zajednice".

"Različita stajališta Podgorice i Beograda oko Haaga, Kosova ili Iraka, ne moraju bitno utjecati na razvoj odnosa u zajedničkoj vanjskopolitičkoj strategiji nove državne zajednice", kazao je Burzan medijima u Podgorici, dodajući kako će "neka od njih moći buti usaglašena, a neka će i dalje izazivati kontroverze".

S druge strane, aktualni šef federalne diplomacije Goran Svilanović ocijenio je kako "između Podgorice i Beograda nema razlike oko glavnih vanjskopolitičkih pitanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Takva teza ne postoji i ne može se dokazati. Nema bitne razlike u stajalištima Srbije i Crne Gore oko Haaga, Kosova ili Iraka, tako da ne postoji opasnost za zajedničku vanjsku politiku državne zajednice", kazao je Svilanović podgoričkoj agenciji MINA.

Međutim, bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Branko Lukovac je kategoričan u ocjeni kako te razlike mogu presudno "utjecati na različit odnos međunarodnih faktora prema Crnoj Gori i Srbiji" te da će "države članice na tom planu teško naći zajedničku strategiju".

(Hina) ram br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara