Podignuta optužnica protiv Karlovčanina koji je ubio suprugu i pokušao samoubojstvo

Podignuta optužnica protiv Karlovčanina koji je ubio suprugu i pokušao samoubojstvo

Foto: FAH

PROTIV Damira Matana iz Karlovca podignuta je optužnica za teško ubojstvo jer je prošlog ljeta u svojem domu ubio suprugu Snježanu, a odgovarat će i za nasilje u obitelji te za nedopušteno posjedovanje oružja, priopćilo je među ostalim Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) ne navodeći imena.

ŽDO je uz optužnicu predložilo da se Matanu produlji istražni zatvor, koji je određen na temelju rješenja suca istrage Ivana Perkovića, s tim da je 54-godišnji Matan na liječenju u Zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu jer su liječnici s odjela maksilofacijalne kirurgije KB Dubrave i zatvorski liječnici zaključili da je "njegovo liječenje moguće u Svetošimunskoj bolnici".

Ne zna s kad će početi suđenje

No, budući da se on hrani i komunicira s okolinom uz pomoć specifičnih laringoaparata jer si je nakon ubojstva supruge pucao u glavu i teško se ranio, još se ne zna kad bi moglo početi suđenje. Naime, kako kaže Perković, za petnaestak dana Optužno vijeće Županijskoga suda odlučit će o optužnici te bi - ako je ono potvrdi i ako ne bude tražilo nikakvu dopunu - ubrzo moglo najaviti ročište.  Moglo bi se dogoditi da okrivljenikova obrana dovede u pitanje njegovu sposobnost za raspravu, o čemu će nakon toga odlučivati liječnici, a možda će trebati i neko vještačenje, rekao je Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se navodi da je okrivljenik 13. srpnja 2015. u obiteljskoj kući u Karlovcu tijekom svađe suprugu, koju je i prije verbalno, fizički i psihički zlostavljao, srušio i udarao rukama i nogama po cijelom tijelu. Nakon toga iz puške "Mauzer" ispalio je u nju dva smrtonosna hica - jedan ju je pogodio u lijevu stranu leđa, a drugi iz relativne blizine u glavu.

Tukao i punicu

Osim toga, okrivljenik se tereti i da je punicu, koju je i prije verbalno napadao, vrijeđao i psovao, šakom udario dva puta u lice i gurnuo niza stube, pri čemu je teško ozlijeđena. Okrivljenika se tereti i za kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Tijekom istrage za Hinu je potvrđeno da je Damir Matan "registrirani obiteljski nasilnik" kojeg je dan uoči ubojstva policija prisilno odvela na tzv. zadržavanje zbog obiteljskog nasilja, a zatim ga je pustila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara