Podignuta optužnica protiv Prnjatove skupine krijumčara i dilera kokaina

Podignuta optužnica protiv Prnjatove skupine krijumčara i dilera kokaina

PRED riječkim je Županijskim sudom USKOK podigao optužnicu protiv Stjepana Prnjata i njegove skupine krijumčara kokaina koji su prošle godine uhićeni u međunarodnoj policijskoj akciji "Kolovoz".

37-godišnji Prnjat tada je zatvoren u Italiji pod optužbama za krijumčarenje droge, udruživanje u kriminalnu skupinu i pranje novca, a osim njega je optuženo još osam osoba među kojima su i njegova majka i dvije sestre. Ova je skupina optužena za šverc oko 100 kilograma kokaina u razdoblju od 2000. do listopada 2007. godine, a pri tom su surađivali s nepoznatim osobama u Amsterdamu, Rotterdamu i Madridu. Krijumčareni kokain kasnije su osim u Hrvatskoj preprodavali u Španjolskoj, Nizozemskoj i Italiji.

USKOK smatra kako su Prnjat i drugooptuženi Milan Štifanić iz Pule dilanjem kokaina zaradili najmanje 7,14 milijuna eura svaki. Dio su novca pokušali oprati preko bankovnih računa, kupnje nekretnina, automobila i satovima, dio su skrivali u bankovnim sefovima, a dio u svojim domovima. Novcem od droge Prnjat je, vjeruje USKOK, kupio zemljište u Opatiji na kojoj je izgradio zgradu s 13 stanova, te stanove u Lovranu i Frankfurtu, jahtu na leasing u vrijednosti od najmanje 455.000 eura te automobil za 149.000 eura. Prilikom pranje novca Prnjatu su navodno pomagali majka Lucija i sestre Branka i Suzana, kao i Anđelka Vukojević i član Nadzornog odbora Gospodarsko-kreditne banke u Puli Branko Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je optužnicom zatražio i produljenje pritvora za Štifanića i Dalibora Šilića koji su u riječkom zatvoru pod optužbom za prodaju kokaina na području Pule. Prnjat se i dalje nalazi u zatvoru u Bologni, jer je izručen Italiji nakon što je uhićen u Njemačkoj krajem listopada prošle godine.

J.C.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara