Podignute dvije optužnice za sudjelovanje u ožujskim nemirima

Direktor Odjela za pravosuđe Misije UN na Kosovu (UNMIK) Tomas Monaghan izjavio je u srijedu u Prištini da je Međunarodno tužiteljstvo na Kosovu podiglo dvije nove optužnice protiv kosovskih Albanaca, optuženih za ubojstvo civila i izazivanje nasilja na Kosovu u ožujku ove godine.

Monaghan je na konferenciji za novinare rekao da optužnica tereti Albanca Mehmeta Morinu iz Kosova Polja za ubojstvo Zlatibora Trajkovića i za nanošenje teških tjelesnih ozljeda njegovoj supruzi Radmili.

Morina je, po navodima optužnice, predvodio skupinu Albanaca koja je 17. ožujka metalnim šipkama pretukla bračni par Trajković, bacila ih u jarak i potom zapalila.

Trajković je podlijegao ozljedama dok je njegova supruga Radmila preživjela napad, kazao je Monaghan.

Ako se dokaže krivnja, Morina bi mogao biti kažnjen kaznom do 14 godina zatvora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni tužitelj na Kosovu podigao je optužnicu i protiv Adnana Dinija iz Peći zbog organiziranja nemira 17. ožujka u tom gradu.

Dini je, prema optužnici, organizirao pohod na srpsko selo Bijelo Polje i postavljanje barikada od kamiona kako se spriječio ulazak specijalne postrojbe međunarodne policije u selo i pružanje pomoći ugroženim Srbima.

UN policija na Kosovu je do sada uhitila oko 250 kosovskih Albanaca povezanih s nasiljem tijekom ožujskih etničkih sukoba u kojima je ubijeno 19 osoba, mnogo je ranjenih i počinjena je golema materijalna šteta.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara