Podjele iz prošlosti u Ukrajini izašle na površinu

Podjele iz prošlosti u Ukrajini izašle na površinu
UKRAJINSKI predsjednički izbori i njihove posljedice obilježila je gruba propaganda koja je iznijela na svjetlo dana stare podjele u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Razlike oko identiteta, jezika, kulture i religije, koje su definirane podjelom istok-zapad, izlaze na površinu. Nakupljeni povijesni strahovi koji dijele istočni proruski dio zemlje i nacionalistički zapad mogli bi se nastaviti još dugo nakon rješavanja spora oko izbora, ako prije toga ne dođe do sloma zemlje, rekli su analitičari, a objavio je Washington Post ovog tjedna.

Razni dijelovi Ukrajine u povijesti su bili u sastavu raznih susjednih zemalja. Zapadna Ukrajina, koja je u dugim razdobljima bila u sastavu Litve, Poljske i Austro-Ugarske, bila je pod jakim političkim kulturnim i vjerskim utjecajem Zapada.

Središnja i istočna Ukrajina stoljećima su bile u sastavu Rusije, a potom 70-ak godina u SSSR-u u kojem su se nasilno rusificirala sva područja gdje su živjeli neruski narodi.

Zapadni mediji predsjedničke izbore u Ukrajini uglavnom komentiraju kao izbor između dva puta: povratka u sovjetsku prošlost ili puta k europskim integracijama. Za Zapad je Viktor Juščenko prozapadni reformist, a premijer Viktor Janukovič, koji je službeno bio proglašen pobjednikom izbora, sigurno će voditi politiku koja vodi k približavanju službenoj Moskvi.

Ipak, stvari nisu baš tako jednostavne. Sam Juščenko je 1999. kada je bio premijer izgradio brojne gospodarske kontakte s Rusijom, a upravo Janukovič se u svom rodnom kraju, Donjecku, pobrinuo da ruske tvrtke ne kupuju ukrajinska poduzeća, objavio je Deutsche Welle na svojoj internet stranici.

Gradonačelnici nekoliko gradova u području Donjecka na istoku zemlje, kao i čelnici velikih industrijskih poduzeća tog rusofonog područja, odobrili su rezoluciju prema kojoj bi stanovnici Donjecka pridržavali pravo da sami odlučuju o sudbini svoje regije, ako Juščenko preuzme vlast.

Područja Donjecka i Odese podržavaju kandidata na vlasti i proruskog premijera Janukoviča, osporavanog pobjednika predsjedničkih izbora 21. studenoga kojeg priznaju samo Rusija, Kina i nekoliko zemalja proizašlih iz bivšeg SSSR-a. Zapadne zemlje i organizacije ocijenile su izbore neregularnima.

Lokalna skupština u Donjecku održala je hitnu sjednicu na kojoj je donijela odluku da će održati referendum o autonomiji 15. prosinca i da će proglasiti neovisnost ako Juščenko bude proglašen predsjednikom Ukrajine.

Donjeck je samo jedan od niza gradova istoka i juga Ukrajine gdje su posljednjih dana održani skupovi potpore Janukoviču na kojima se prijetilo odcjepljenjem.

"Mislim da je tragedija ove kampanje u tome što obje strane koriste stereotipe, ali pogotovo Janukovičevi ljudi", izjavila je analitičarka ukrajinskog Centra za neovisno političko istraživanje Julija Tiščenko i dodala da "opasne posljedice sada postaju očite", te da "svi misle, da ako izgube, gube sve", prenio je Washington Post.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiščenko je rekla da se na istoku zemlje čuju optužbe da fašisti sa zapada pokušavaju izvršiti prevrat. Tamo je Juščenko toliko demoniziran u medijima da su neki od Janukovičevih pristaša rekli kako vjeruju da bi njegova pobjeda označila kraj njihova načina života.

Juščenko se opisuje kao podanik ekstremnih, rusofobnih nacionalista iz zapadnog dijela zemlje koji žele ugušiti ruski jezik i napasti Pravoslavnu crkvu.

U zapadnoj Ukrajini ima veliki broj katolika unijata, a Juščenko je pravoslavac.

Juščenka, koji zagovara bliže veze s Europskom unijom i NATO-om, nazivaju i špijunom CIA-e jer je oženjen Amerikankom koja je svojedobno radila za američku vladu.

"Janukovičeve pristaše ne glasuju za premijera", rekao je Mihail Pogrebinski, politički savjetnik odlazećeg predsjednika Leonida Kučme. "Oni glasuju protiv Juščenka jer strahuju od prijetnje koju predstavljaju radikalni nacionalisti u njegovom timu koji mrze rusku kulturu. To je stvarna prijetnja".

S druge strane, pristaše oporbenog čelnika smatraju Janukoviča marionetom post-sovjetske elite sa središtem u Donjecku koja se obogatila na privatizaciji, požnjevši bogatstvo rudarske industrije i industrije čelika.

On je navodno dvaput bio osuđivan dok je bio tinejdžer: za krađu i napad. Protivnici su ga prozvali siledžijom koji ponekad upotrebljava neprimjerene riječi.

Službena Moskva ne skriva da bi na mjestu predsjednika Ukrajine radije vidjela Viktora Janukoviča jer ona očekuje da novi predsjednik zaštiti njezine gospodarske interese. Devedeset posto zemnog plina ruskog giganta Gazproma izvozi se preko plinovoda koji vode preko Ukrajine.

S Janukovičem je lakše zamisliti i uspostavu zajedničke gospodarske zone, o kojoj su potpisali sporazum bivši ukrajinski predsjednik Kučma i predsjednici Rusije, Kazahstana i Bjelorusije.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvali su na očuvanje jedinstva i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, a glavni tajnik UN-a Kofi Annan apelirao je na sve strane u toj zemlji da ostanu suzdržane i da poštuju ustavni put za rješavanje političke krize.

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je da Sjedinjene Države podržavaju teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, reagirajući na strahovanja da bi se zemlja mogla podijeliti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara