Podmetnut eksploziv pod Mercedes Ninoslava Pavića

SUVLASNIKU i predsjedniku Uprave novinske izdavačke kuće ´Europapress holding´ Ninoslavu Paviću (50) podmetnut je eksploziv pod automobil koji je nakon snažne eksplozije jutros oko 4 sata u požaru potpuno izgorio, izvijestila je zagrebačka policija.

U eksploziji i požaru nitko nije ozlijeđen, a policija za sada ne zna tko je, kada i kakvu eksplozivnu napravu postavio i na koji način je aktivirana.

Pavićev terenski automobil ´mercedes ML2´, zagrebačkih oznaka, bio je parkiran ispred njegove kuće, na kraju slijepe ulice Davor ispred kućnog broja 6 na Tuškancu.

Nepoznati počinitelj u za sada još neutvrđeno vrijeme postavio je eksplozivnu napravu ispod prednjeg desnog dijela automobila nakon čega je na također neutvrđen način aktivirao napravu, kazali su u policiji.

Eksplozija se dogodila oko 4 sata ujutro, a policiju je o tome izvijestio susjed kojemu su od eksplozije oštećeni prozori. Nakon eksplozije automobil se zapalio i ubrzo u potpunosti izgorio. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 400 tisuća kuna.

Na obližnje tri kuće oštećeno je nekoliko prozora.
Glasnogovornica zagrebačke policije Stanka Saraja kazala je da je policija razgovarala s Pavićem koji nije zatražio policijsku zaštitu, niti se požalio da mu je netko prijetio.

Policijski očevid koji je počeo jutros oko 6 sati još traje, a vode ga stručnjaci Protueksplozijskog odjela zagrebačke policije i Centra za kriminalistička vještačenja Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

U policiji kažu da za počiniteljem intenzivno tragaju, te da se kriminalistička obrada nastavlja.

WAZ: Eksploziv pod Pavićev automobil zločinački je napad na slobodu medija

Uprava WAZ-a, njemačkog suvlasnika zagrebačke novinske izdavačke kuće Europapress holdinga (EPH) ocijenila je da je jutrošnje podmetanje eksploziva pod automobil predsjednika Uprave EPH Ninoslava Pavića ´zločinački napad na slobodu medija´ u Hrvatskoj.

´WAZ ovaj događaj smatra zločinačkim napadom na slobodu medija i najvećeg izdavača u Hrvatskoj´, kaže se u priopćenju WAZ-a, te se dodaje kako je ´organizirani kriminal očito u ofenzivi protiv hrvatskih nezavisnih novina´.

U WAZ-u kažu da će učiniti sve kako bi zaštitili novine, te kako isto očekuju i od hrvatskih vlasti.

Priopćenje su potpisali predsjednik i direktor WAZ-a, Erich Schumann i Bodo Hombach.

Njemačka novinska kuće WAZ od 1998. ima 50 postotni udjel u EPH.

HND: Poruka kriminalnog podzemlja

To je poruka kriminalnog podzemlja da je krenulo putem zločina ne samo protiv poslovno uspješnog izdavača, nego i protiv onoga što on predstavlja slobodu javnih glasila i slobodu javne riječi, bez koje nema ni demokracije ni opće ljudske slobode, a ni obične civilizacijske sigurnosti, priopćio je danas predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Lučić reagirajući na eksploziju u kojoj je rano jutros uništen automobil nakladnika i suvlasnika Europapress Holdinga.

´Hrvatsko novinarsko društvo još jednom oštro osuđuje, tko zna koji put, izravne i neizravne napade na medijske subjekte i izražava nadu da će hrvatske vlasti nakon tako drastičnog iskaza klasičnog terorizma konačno učiniti nešto više od rutinske najave kriminalističke obradbe´, ističe predsjednik HND-a u priopćenju.

Dodaje kako su se fizički napadi i razni drugi pritisci na istaknute pripadnike novinarske struke u našem društvu počeli smatrati pomalo normalnom sastavnicom te struke.

´Ako vlast nastavi uglavnom ne sanckionirati napadače, njih će svakim danom biti sve više´, ističe Lučić i dodaje kako tu počinje ´likvidacija svake slobodne riječi i opća nesloboda´.

EPH: Dosad najozbiljniji napad na neovisnost i slobodu medija

Uprava Europapress Holdinga smatra podmetanje bombe pod automobil najvećega novinskog izdavača u Hrvatskoj terorističkim činom i dosad najozbiljnijim napadom na neovisnost i slobodu medija.

´Taj bombaški napad kulminacija je dosadašnjih prijetnji i napada, koji su posljednjih mjeseci prijavljeni Ministarstvu unutarnjih poslova, a upućeni našim novinarima zbog pisanja o raznim slučajevima kriminala u Hrvatskoj´, ističe se u priopćenju.

U snažnoj eksploziji bombe rano jutros, oko četiri sata, ispred obiteljske kuće u Zagrebu uništen je automobil predsjednika Uprave i suvlasnika izdavačke tvrtke Europapress holding Ninoslava Pavića, a oštećene su i obiteljske kuće u blizini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara