Podravka istiskuje manjinske dioničare i postaje stopostotni vlasnik slovenskog Žita

Podravka istiskuje manjinske dioničare i postaje stopostotni vlasnik slovenskog Žita

Foto: Podravka

JUČER je održana skupština dioničara slovenske prehrambene kompanije Žito, na kojoj je Podravka, koja je većinski vlasnik, donijela odluku o istiskivanju manjinskih dioničara, čime će postati stopostotni vlasnik.

"Donošenjem Odluke o isključenju manjinskih dioničara iz društva Žito d.d., sve dionice Žita d.d. će se prenijeti na glavnog dioničara Podravku. Manjinski dioničari će za svoje dionice, ukupno 11.393 dionica, primiti otpremninu u iznosu od 180.1 euro po dionici što je jednako iznosu naknade za dionice koju su dioničari Žita d.d. primili na temeljnu ponude za preuzimanje dionica Žita d.d. Prijenos dionica Žita d.d. na Podravku će se izvršiti s danom upisa te Odluke u sudski registar Okružnog suda u Ljubljani. Po upisu te odluke u sudski registar, Podravka je dužna isplatiti otpremninu manjinskim dioničarima. Ukupan iznos otpremnine iznosi 2.051.879,30 eura", stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podravka je postala većinski vlasnik Žita početkom listopada prošle godine kad je od konzorcija prodavatelja (Slovenski državni holding d.d. te Modra zavarovalnica, d.d., KD Kapital, d.o.o., KD Skladi, d.o.o., Adriatic Slovenica, d.d. i NLB Skladi, d.o.o.) preuzela 51,55 posto dionica.

Nakon toga je objavljena ponuda za preuzimanje preostalih dionica, koja je trajala od 23. listopada 2015. godine do 23. studenog 2015. godine. Nju je prihvatio 4921 dioničar, koji su zajedno imali 35,25 posto dionica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara