Podrška Bushu ne slabi, ali broj nezadovoljnika raste

PODRŠKA  javnosti američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu stalna je, ali raste broj Amerikanaca koji misle da bi se unutrašnjim pitanjima bolje bavili demokrati, vidljivo je iz ankete koju su u utorak objavili ABC News i Washington Post.

Prema rezultatima isitivanja javnog mišljenja, Bush, koji će u utorak navečer održati redoviti godišnji govor o stanju nacije ima ukupnu podršku od 58 posto, što je postotak na kojem se drži od srpnja prošle godine.

U odnosu na nekog zamišljenog demokratskoga kandidata, Bush u anketi ima tijesnu prednost od 48 prema 46 posto.

No to je ispitivanje, provedeno od 15. do 18. siječnja, pokazalo da je je Bushu izrazito nesklono 30 posto ljudi, najviše od siječnja 2001. kad je postao predsjednik.

Na pitanje tko bi bolje rješavao unutrašnja pitanja, ispitanici su podjednako ocijenili Busha i demokrate: Bush je dobio 45 posto, a demokrati 44 posto glasova ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No za Busha je to 18-postotni pad podrške u odnosu na ispitivanje prije devet mjeseci.

U ponedjeljak je u američkoj savenzoj državi Iowi, na prvom natjecanju za nominaciju demokratske stranke za predsjedničkoga kandidata pobijedio senator John Kerry.

On je dobio 37,9 posto glasova, a iza njega bio je senator iz Sjeverne Karoline John Edwards s 32 posto, bivši guverner Vermonta Howard Dean treći je s 18,1 posto, a kongresnik iz Missourija Richard Gephardt četvrti je s 10,5 posto glasova.

Demokrati iz Iowe tako su zadali težak udarac Deanu koji je dosad predvodio osmočlanu skupinu potencijalnih kandidata za američkoga predsjednika i već je smatran protivnikom predsjedniku Bushu na izborima u studenome ove godine.

(Hina) vm rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara