Poglavar slovenskih muslimana razočaran izjavom ljubljanskog nadbiskupa

Poglavar slovenskih muslimana muftija Osman Đogić izjavio je da je razočaran tvrdnjom ljubljanskog nadbiskupa Franca Rodea kako su džamije ne samo vjerska nego i politička središta koju je najviši predstavnik Katoličke crkve u Sloveniji izrekao u jednom televizijskom intervjuu.

´Razočarani smo takvom izjavom, a s teološkog vidika i crkva i džamija predstavljaju mjesto molitve i među njima nema generalne razlike´, navodi se u Đogićevoj izjavi koju je u četvrtak objavila slovenska agencija STA. Muftija Đogić navodi također kako i kršćanstvo i islam pripadaju istoj civilizacijskoj i kulturnoj tradiciji, te da spomenute izjave šire stereotipe i predrasude prema muslimanima.

Ljubljanski je nadbiskup spomenutu izjavu dao u božićnom intervjuu za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, odgovarajući na pitanje kako Katolička crkva gleda na aktualno pitanje gradnje prve džamije u Sloveniji (u Ljubljani).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rode je, objašnjavajući da ne govori u ime Katoličke crkve, rekao da je gradnja džamije pitanje za političare koji moraju znati da džamija za muslimane nije isto što i crkva za kršćane jer uz duhovni, kulturni i vjerski predstavlja za njih i politički centar.

´Pitanje je za slovenske političare dakle jesu li za to da u Sloveniji postoji neki centar koji je i politički i koji predstavlja neku drugu kulturu. Osobno se od tog pitanja apsolutno distanciram´, izjavio je Rode u spomenutom intervjuu.

Muslimani kojih je u Sloveniji po neslužbenim procjenama oko 30.000 prvu su molbu za gradnju džamije podnijeli još 1969. godine, a i zadnjih se godina stvar vuče zbog neraspoloženja javnosti prema tome i oklijevanja gradske uprave da izda dozvolu. Džamiju koja je 1916. godine bila postavljena u Krimu pod Mangartom zbog vjerskih potreba bošnjačkih vojnika na fronti na Soči u borbama Austro-Ugarske i Italije, srušili su Talijani 1918. godine. Današnji muslimani u Sloveniji svoje vjerske potrebe i okupljanja obavljaju po privatnim stanovima i u iznajmljenim dvoranama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara