Poglavarstvo o sanaciji bespravne gradnje

Članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva danas su produljili javnu raspravu o izmjenama Generalnih urbanističkih planova (GUP) Zagreba i Sesveta za 15 dana, do 8. veljače, kako bi se omogućio i javni uvid u prijedlog izmjena kojima će se osigurati provedba zaključaka o kriterijima za sanaciju bespravne stambene gradnje.

Po tom bi prijedlogu, kojega je tijekom dosadašnje javne rasprave priredio Gradski zavod za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša, bilo moguće legalizirati objekte izvan zone namijenjene za gradnju s tim da je riječ o objektima za obiteljsko stanovanje s najviše prizemljem, prvim katom i potkrovljem.

"Na orto-foto snimku iz srpnja 2003. je oko 4500 objekata izvan zone namijenjene za gradnju, no pitanje je hoće li se svi oni moći legalizirati", rekla je pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Anka Mrak Taritaš dodajući kako su u Zavodu pristali na izmjene GUP-a i legalizaciju postojećih građevina, gdje se to može, ali ne i cijelih zona u kojima bi parcele postale građevinske.

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić je rekao da on jest za rješenje problema i legalizaciju bespravne gradnje, ali tako da se time ne dovode u neravnopravan položaj građani koji nisu bespravno gradili.

Dodao je i da se tako zapravo poručuje građanima - samo vi bespravno gradite, mi ćemo to jednog dana legalizirati i naveo da se time legalizira i tajkunska gradnja, ako je u predloženim gabaritima.

Suprotnog je mišljenja bio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić rekavši da je tu prije svega riječ o sirotinjskoj bespravno gradnji. "Već godinu i pol se opstruira legalizacija sirotinjske bespravne gradnje", rekao je i poručio da se "sirotinji neće rušiti kuće, dok SDP ima utjecaja u gradu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržao ga je Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno planiranje rekavši da je bespravna gradnja nabujala tijekom Domovinskog rata kad je tadašnja vlast trebala građanima koji su izbjegli iz porušenih krajeva omogućiti da legalno grade kuće.

Javna rasprava o posebnim odredbama za bespravnu gradnju trajat će do 8. veljače.

U GUP-u, međutim, i nadalje ostaje otvoreno pitanje lokacije za novo odlagalište otpada zbog čega postojeće izmjene "nisu prošle" kod nadležnog ministarstva. Tojčić je najavio da će se ta lokacija moći odrediti po završetku studije koju će Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) izraditi do srpnja 2005. i uz dogovor sa Zagrebačkom županijom.

Među velikim planovima koje Sljeme očekuju narednih godina bit će izgradnja nove žičare i tunela, najavio je Bandić na upit novinara, ne željevši otkrivati detalje. Rekao je samo da ni u Svjetski skijaški kup nitko nije vjerovao, a da je ipak održan i to - s velikim uspjehom.

Gradsko je poglavarstvo danas odobrilo 500.000 kuna za Hrvatski Crveni križ koji će to uputiti žrtvama tsunamija u Bengalskom zaljevu.

(Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara