Poglavarstvo Šibenika o spomeniku braniteljima

Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Šibenskokninske županije bit će podignut u gradskom predjelu Baldekin do svibnja iduće godine, zaključeno je na današnjoj sjednici šibenskog Gradskog poglavarstva.

Podizanje spomenika potaknule su županijske udruge udovica i roditelja poginulih branitelja, a na natječaju, koji je Grad Šibenik raspisao još 1999., otkupljeno je prvonagrađeno djelo, rad zagrebačkog kipara Alena Korkuta.

Riječ je o aluminijskoj skulpturi u obliku stiliziranog slomljenog jedra, visokoj 2,5 metra, na kojoj će biti ispisana imena više od 200 poginulih branitelja s područja Šibensko-kninske županije.

Prema idejnom projektu uređenja prostora na raskrižju Bosanske i Ulice Stjepana Radića, skulptura bi trebala biti postavljena u središnjem dijelu spomen-parka, koji će se prostirati na površini većoj od 2600 četvornih metara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se nekoliko godina gradska uprava i braniteljske udruge nisu mogle dogovoriti o mjestu postavljanja spomenika, na prošlomjesečnom predstavljanju idejnog projekta s prijedlogom uređenja cijelog prostora članovi devet udruga proizašlih iz Domovinskog rata suglasili su se s lokacijom na Baldekinu.

Prema procjeni gradskih stručnih službi, za izgradnju spomenika i uređenje okolnog prostora iz šibenskog će proračuna u ovoj i idućoj godini biti izdvojeno više od milijun kuna.

(Hina) xžpod ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara