Pogrebna djelatnost, jedna od rijetkih unosnih u Iraku

SA SVAKODNEVNIM bombardiranjima i atentatima u kojima najviše pogibaju nedužni irački civili došlo je do prave eksplozije cijena pogrebnih usluga, piše agencija Al Quds sa sjedištem u Londonu i navodi da je na veliko ogorčenje stanovnika nesreća i bijeda mnogih Iračana potaknula bogaćenje pogrebnika.

"Porast atentata sa smrtonosnim ishodom definitivno se odrazio na pogrebnike", kazao je za Al-Quds Mohammad Sakran, vlasnik grobnice u istočnome dijelu Bagdada u kojoj su, u nedostatku mjesta, pokopane neke šijitske žrtve ubijene u sukobima s američkim snagama i milicijama šijitskog vođe Moqtade Al-Sadra.

Groblja su se umnožila diljem Iraka, te gotovo i nema obitelji koja nije izgubila nekog člana.

No tijela poginulih nerijetko ostaju u mrtvačnicama jer obitelji nemaju sredstava za ukop.

Pogrebnik, koji je želio ostati neimenovan, priznao je da se ukopi obavljaju prema različitim tarifama, ovisno o obitelji i uzroku smrti.

"Bogate obitelji plaćaju velikodušno bez protivljenja", rekao je i pojasnio da su dob i uzrok smrti ti koji diktiraju tarifu.

Ako su pokojnik ili pokojnica umrli od bolesti i to u poodmakloj dobi, cijena ukopa je između 18 i 35 dolara, no cijena raste ako je umrli žrtva atentata automobilom-bombom te ako je riječ o mlađoj osobi.

Napadi automobilom-bombom potresaju Irak od savezničke okupacije u proljeće 2003. Tragični su bili prošlotjedni napadi automobilom-bombom u Bagdadu u kojem je ubijeno najmanje devet Iračana i četiri stranaca, te u Arbilu gdje je u samoubilačkom napadu bombom ubijeno najmanje 60 osoba u lokalnom sjedištu Kurdistanske demokratske stranke.

Iako službeni podaci govore o daleko manjem broju civilnih žrtava, studija britanskog medicinskog časopisa Lancet iz 2004. tvrdi da je u Iraku ubijeno više od 100,000 civila od početka invazije 2003.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara