Poharano kulturno blago drevne mezopotamije

IRAK, zemlja poznata kao "kolijevka civilizacije", pretrpjela je tijekom posljednjih četiri tjedna rata velika razaranja koja nisu poštedjela ni kulturno blago zemlje, a arheolozi, kada je riječ o starinama drevne civilizacije Mezoptomamije, govore o katastrofi rijetko viđenih razmjera.

Današnji je Irak na području drevne Mezopotamije, kolijevke sumerske, akadske, babilonske i asirske civilizacije kojima čovječanstvo duguje pismo, matematiku i prve gradove.

U Bagdadu je osim državnog muzeja, zapaljen i državni arhiv, a državna je biblioteka teško oštećena.

"Tražili smo od vojnika da spriječe grabež, ali su nam odgovorili da im nije rečeno da se upleću", kaže Moayyed Said al-Damergi, savjetnik bivšeg iračkog ministra kulture.

Al-Damergi poziva UNESCO da "zaštiti muzej i sačuva iračku arheološku baštinu. Sukladno Haaškoj konvenciji iz 1954., UNESCO mora, dođe li do oružanog sukoba, sačuvati kulturna dobra".

U četvrtak se stoga u sjedištu UNESCO-a u Parizu sastaje oko 30 vodećih stručnjaka koji će pokušati dati prve procjene o razmjeru uništenja i gubitka blaga.

Misija UNESCO-a bi potom, "ako uvijeti to dozvole", otputovala u Irak i na licu mjesta snimila stanje muzeja i povijesnih lokaliteta, izradila studiju o restauraciji i pokušala pronaći izdašne donatore.

Arheolozi upozoravaju da su najvrjedniji predmeti već možda izvan Iraka, uputivši poziv zemljama koje graniče s tom zemljom da pooštre mjere na granicama kako bi se osujetila trgovina i šverc antikvitetima.

Prve procjene govore da je iz glavnog muzeja u Bagdadu oteto više od 170.000 izložaka. Sličnu je sudbinu doživio i muzej u Mosulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među vrijednim starinama koje su nestale ili su oštećene nalaze se i prvi primjerci pisane riječi i brojevnih sustava iz vremena praskozorja civilizacije.

Jedan irački čelnik spominje srebrnu "harfu iz Ura" staru 4.000 godina, sumersku vazu iz Uruka i brončani kipić iz akadskog doba.

Američko-britanske snage su na žestokom udaru svjetske javnosti zbog propusta da zaštite pljačku i uništavanje drevnih biblioteka i ostalih starina. No, najčuvanije mjesto u Bagdadu je zgrada ministarstva nafte koja je jedina javna institucija koja nije opljačkana i uništena. Tu zgradu čuvaju brojni vojnici na krovu zgrade i oko nje, te 50-ak tenkova.

Zapovjednik snaga koje čuvaju zgradu, Scott McDonalds taj je izbor objasnio riječima da nafta predstavlja "najveći potencijal" iračkog naroda.

Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura pozvao je američko-britanske snage da "smjesta poduzmu mjere zaštite i nadzora nad iračkim arheološkim lokalitetima i kulturnim ustanovama".

"Zatražili smo zaštitu i prije počka rata, ali su Amerikanci radije zaštitili minstarstvo nafte i naftna polja", rekao je Jaber Halil Ibrahim, predsjednik državnog ureda za iračke starine za režima Sadama Huseina.

U misiji UNESCO-a sudjelovat će i stručnjaci Britanskog muzeja koje čuva najveću kolekciju predmeta iz Mezopotamije izvan Iraka.

Direktor muzeja Neil MacGregor je izrazio nadu da će tim "iračkim kolegama pružiti svu potrebnu pomoć jednom kada se uspostavi javni red i mir". On je ocijenio da će konzervatorski posao biti golem, da će trajati godinama i da će se moći obaviti tek uz najveću moguću međunarodnu suradnju.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara