Pokojni britanski znanstvenik vjerovao da je iračka prijetnja mala

BRITANSKI vojni savjetnik David Kelly vjerovao je da iračko oružje predstavlja minimalnu prijetnju i optužio je vladu da je preuveličavala rizik želeći opravdati rat, izjavio je u utorak novinar BBCa u istrazi o Kellyevom samoubojstvu.

Kelly si je prerezao žile prošlog mjeseca nakon što je otkriveno da je bio izvor BBC-evom novinaru za izvještaj kako je dosje britanske vlade o iračkom oružju prerađen na zahtjev Alastaira Campbella, savjetnika za medije premijera Tonya Blaira.

Andrew Gilligan, vojni dopisnik BBC-a čiji je izvještaj od 29. svibnja izazvao krizu Blairove vlade, rekao je pred istražnim povjerenstvom da mu je Kelly rekao da je većina obavještajnih stručnjaka bila nezadovoljna dosjeom o iračkom oružju.

Čitajući bilješke s razgovora s Kellyem, Gilligan je rekao: "Irački vojni program bio je malen. Čak i da je s njim sve bilo u redu, nije mogao ubiti puno ljudi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Gilliganovim bilješkama, Kelly, bivši UN-ov inspektor za oružje, govorio je o "neuporabljivom" oružju u Iraku.

Skoro pet mjeseci nakon napada američko-britanskih snaga na Irak, u toj zemlji nije pronađeno oružje za masovno uništenje, što je izazvalo pad povjerenja britanske javnosti u Blaira.

Ovotjedne ankete pokazuju da 41 posto građana optužuje vladu za Kellyevu smrt, a 68 posto ih smatra da je vlada bila neiskrena.

(Hina) bcav sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara