Pokolj u Konjicu iz ´ideološkovjerskih pobuda´

MUAMER TOPALOVIĆ, član dviju islamskih organizacija u BiH priznao je ubojstvo troje članova hrvatske obitelji Anđelić kod Konjica iz ´ideološkovjerskih pobuda´, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Mostaru ministar unutarnjih poslova Hercegovačkoneretvanske županije Goran Bilić.

Policiji je trag za otkrivanje ubojice bio dokument organizacije Jeniet el Forkan, koju financira Visoko povjereništvo Saudijske Arabije.

´Preda mnom je akt koji govori o humanitarnoj organizaciji Jeniet el Forkan. To je humanitarna organizacija koja je u svojim redovima obučila i ovu osobu koja je počinila zločin u selu Kostajnica´, rekao je ministar Bilić.

Dodao je da je Topalović, član navedene humanitarne organizacije - što u prijevodu znači Udruženje za promicanje istine, također i član Aktivne islamske omladine za koju se vjeruje da je bila povezana s nizom incidenata protiv Hrvata povratnika u srednjoj Bosni. Bilić je rekao kako se u dijelu policijski obrađenog dokumenta organizacije Jeniet el Forkan motiviraju njezini članovi na činjenje djela protiv hrvatskih povratnika kako bi se ovi obeshrabrili u vrijeme Božića.

Bilić je odbacio mogućnost da je zločin počinila neuravnotežena osoba.

´Radi se o vrlo inteligentnoj osobi koja dobro zna što je radila i što joj je bio cilj´, rekao je Bilić.

Zločin koji se dogodio u Kostajnici vjerojatno je najteži od svih zločina počinjenih nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, dodao je Bilić.

Ministar je ustvrdio da je Topalović sam počinio trostruko ubojstvo dok je ´možda u poticaju´ s još drugim osobama planirao zločin. Zbog toga se nad njim provodi dodatna istraga.

Dvadesetpetgodišnji Topalović je danas poslije podne priveden u zgradu županijskog MUP-a u Mostaru, a uhićen je sinoć u obiteljskoj kući u Oteležanima, tri kilometra udaljenima od mjesta zločina u Kostajnici. Policija je u Topalovićevoj kući pronašla strojnicu ´kalašnjikov´ s kojom je on pobio Anđeliće, vojnu odoru koju je nosio kada je počinio zločin, maskirnu kapu, otiske čizama koji se podudaraju s otiscima pronađenima na mjestu zločina a i drugi mikrobiološki nalazi potvrđuju da je on ubojica, objasnio je ministar Bilić.

Komentirajući novinarski upit o mogućoj povezanosti s paljenjem božićnih jaslica u Mostaru, ministar Bilić je rekao da nemaju fizičku vezu istaknuvši da je jedan od trojice uhićenih koji su podmetnuli požar u Motaru također član organizacije Aktivne islamske omladine.

Prvi čovjek Hercegovačko-neretvanskog MUP-a nije želio komentirati navode ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Rame Masleše koji je večer prije kategorički ustvrdio kako ubojstvo nije etnički motivirano, te da je u ubojstvu uključeno sedam osoba različitih nacionalnosti.

´Za te izjave odgovornost snosi ministar Masleša´, rekao je Bilić.

U noći s Badnjaka na Božić u svojoj obiteljskoj kući ubijen je Anđelko Anđelić, njegove kćeri Marica i Zorka Anđelić, a teško je ranjen Marinko Anđelić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara