Pokolj u Zagorju jezivo podsjetio na zloglasnog ubojicu Vinka Pintarića

SERIJA ubojstava koja su se u noći sa srijede na četvrtak dogodila u mjestima Velika Veternička i Vitešinac duboko je šokirala stanovnike Hrvatskog zagorja, ali ih je istodobno podsjetila i na godine straha koji je po zagorskim bregima sijao peterostruki ubojica Vinko Pintarić.

Pintarić je u ranoj mladosti ostao bez oca i taj se događaj pripisivao kasnije  razvoju njegove agresivne prirode i želje da ubojstvima osveti očevu smrt. Prvo ubojstvo Vinko Pintarić je počinio u travnju 1973. godine kada je nakon verbalnog i fizičkog sukoba oko nekoliko letvi usmrtio susjeda iz Zaboka, Vida Želimorskog i hicem u leđa ranio Matu Papištu. Osamnaest dana nakon zločina predao se policiji da bi u srpnju iste godine istražni sudac Pintariću naložio psihijatrijsko vještačenje u bolnici Vrapče.

Samo tri mjeseca kasnije pobjegao je iz Vrapča te je, sumnjajući da supruga Katica policiji otkriva njegove namjere, odlučio pogubiti suprugu. To je i učinio 24. listopada 1973. kada je suprugu ubio hicem iz puške u glavu. Nakon toga je tri mjeseca proveo u bijegu koji je okončao dobrovoljnom predajom. Godine 1974. protiv njega je pokrenut sudski postupak zbog dvaju ubojstava, jednog pokušaja ubojstva i pucanja po kućama, nakon kojeg je proglašen krivim i osuđen na smrt.

S obzirom na tadašnje zakone, Pintarić je iskoristio pravo da mu smrtna kazna bude preobličena u kaznu zatvora od 20 godina koju je služio u zatvoru u Staroj Gradišci.

U pismu zaprijetio ubojstvom 30 ljudi

Nakon osam zatvoreničkih godina Pintariću je dozlogrdio život iza rešetaka te se, dopisavši sam sebe na listu za izlaske, 21. veljače 1982. godine išetao iz zatvora. Nakon godine dana "na slobodi" Pintarić je u Andraševcu "upao u probleme" zbog pisma kojim je zaprijetio da će pobiti 30 ljudi. Tamo je zadobio teške tjelesne ozljede zbog kojih je završio na Klinici za traumatologiju u Zagrebu.

Godine 1986.  na suđenju je osuđen na novih 20 godina zatvora koje je služio u zatvoru u Lepoglavi. Tamo je proveo tri godine nakon čega se ponovno odlučio na bijeg. Bio je to njegov posljednji bijeg iz zatvora, jer je pet godina kasnije ubijen u policijskoj akciji "Prsten".

Prije toga Pintarić je ubio još troje ljudi. U lipnju 1990. godine u Začretskom Proseniku ubio je Rudolfa Belinu, kojega je optužio da ga je izdao policiji i nakon toga mu presudio hicem iz lovačke puške u prsa. Nakon tog ubojstva tadašnji je MUP osnovao posebnu policijsku postrojbu kojoj je jedini zadatak bio pronalazak i uhićenje Vinka Pintarića. Postrojba je provodila akciju "Prsten", a vodio ju je Mate Laušić koji je kasnije postao šefom osiguranja predsjednika Franje Tuđmana i ratnim zapovjednikom Vojne policije.

Kobno pitanje "Da li nekoga tražite?"

Nekoliko dana kasnije nakon što je likvidirao Belinu, Vinko Pintarić je 24. lipnja 1990. ubio Štefa Kišura. Kako je kasnije pričao svojim jatacima, koji su mu pomagali u bijegu pred policijom, Štefa je ubio zato jer je ubio jedno pile koje je iz dvorišta Barbare Šipek prešlo u Kišurovo dvorište. Kišur je štapom ubio Baričino pile i mrtvo ga bacio natrag u njeno dvorište, a sve skupa je vidio Pintarić. Sačekao je da padne mrak i nakon kraće svađe hladnokrvno likvidirao Kišura.

Sljedeće i posljednje hladnokrvno ubojstvo počinio je 2. kolovoza 1990. godine kada je hicima iz pištolja ubio Božu Habeka zato što ga je pitao "Da li nekoga tražite?", nakon što je Pintarić nekoliko trenutaka netremice gledao u njega.

Osim što je ubio petero ljudi Pintarić je odgovoran za provale u desetke kuća i vikendica, zatim za nekoliko krađa, ali i za ranjavanje dvojice policajaca, Vlade Stakića i Steve Šalomona, koji su ranjeni u dvjema neuspjelim akcijama hvatanja Pintarića.

Kako je živio tako je i skončao

Pintarićev ubilački pohod zaustavljen je u svibnju 1991. godine kada je policija doznala da se ubojica skriva u kući Ankice Buhiniček u blizini Velikog Trgovišća. Zbog ratnih događaja postrojba posebno formirana za hvatanje Vinka Pintarića usmjerila je svoje djelovanje na obranu Hrvatske, međutim hvatanje Pintarića neslužbeno je prepušteno zabočkim policajcima.

Nakon što su otkrili Pintarićevo boravište u svega nekoliko sati su opkolili kuću u kojoj se nalazio. Nakon nekog vremena provedenog u opsadi kuće tijekom kojeg je Pintariću nuđena mogućnost mirne predaje policiji, Pintarićev odvjetnik odustao je od daljnjeg nagovaranja svoga klijenta da se preda. To je bio znak policiji da krene u akciju nasilnog istjerivanja Pintarića iz kuće.

Nakon suzavca ubačenog u kuću Pintarić je djelomično onesposobljen, a već u naredih nekoliko sekundi u kuću nasilno upadaju policajci od koji jedan pogađa Pintarića u glavu. Prije toga Pintarić je dva puta pogođen i to u trbuh i u lijevu nadlakticu koju je povio bijelom krpom.

Prije nego je ubijen, Pintarić je hicem u trbuh ranio Ankicu Buhiniček koja je ranjavanje ipak preživjela te je posvjedočila o njegovim posljednjim trenucima provedenima u odmetništvu.

K.I.
Foto: Vjesnik / Branko Lazarević

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara