Pokrenuta istraga protiv bivšeg kuhara Caritasova doma u Brezovici

PROTIV bivšeg kuhara Caritasova doma u Brezovici Mije Penića (28) danas je na zagrebačkom Županijskom sudu pokrenuta istraga i određen mu je jednomjesečni pritvor, a zbog sumnje da je silovao štićenicu doma.

Istražna sutkinja Vendi Senta prihvatila je istražni zahtjev koji je sudu podnijelo Državno odvjetništvo i pokrenula istragu, te Peniću, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti kaznenog djela, odredila jednomjesečni pritvor.

Penić se danas, kao i u petak navečer kada je uhićen i prvi put saslušan pred istražnom sutkinjom, branio šutnjom.

No, kako je novinarima izjavio njegov odvjetnik Zoran Stjepanović, porekao je kazneno djelo koje mu se stavlja na teret - spolne radnje izjednačene sa silovanjem na štetu štićenice doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stjepanović je kazao i da je u tijeku utvrđivanje autentičnosti Penićeva dnevnika koji je vodio kada je kao kuhar radio u Brezovici, a u kojemu je, navodno, detaljno opisivao silovanja i bludničenja nad štićenicima doma.

Dnevnik je, navodno, pronašla policija nakon što je prošlog tjedna više sati pretraživala kuću ravnateljice Caritasa zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše.

Osim protiv Penića, kazneni je postupak za slučaj Brezovica do sada pokrenut i protiv bivšeg 52-godišnjeg domara M.B., koji je u pritvoru zbog sumnje da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao maloljetnog mentalno retardiranog štićenika, te protiv pet odgojiteljica, među kojima i tri časne sestre, a zbog sumnje da su zanemarivale i zlostavljale štićenike.

Kako je u medijima početkom mjeseca najavio zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel, Državno će odvjetništvo do kraja srpnja odlučiti i hoće li kazneno goniti Brajšu, ili od toga odustati zbog nedostatka dokaza ili zastare.

Naime, Brajšu i bivšeg državnog tajnika za socijalu Ninu Žganeca već se dulje vrijeme u medijima tereti za prikrivanje, odnosno neprijavljivanje zlostavljanja u Brezovici, za koje su navodno saznali još 1999.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara