Pokrenuta velika potraga za drskim gusarima

VLASTI Kenije i Somalije, kao i međunarodne pomorske organizacije, pokrenule su veliku potragu za gusarskim brodom čija je posada odgovorna za otmicu sedam brodova i njihovih posada u Indijskom oceanu.

Podsjetimo, somalijski su se gusari pojavili početkom studenog, kad su  napali turistički brod ispred obale Somalije u Indijskom oceanu, pritom lakše ozlijedivši jednog od 300 putnika koliko ih se nalazilo na brodu Seabourn Cruise Line kompanije.

U napadu je sudjelovalo desetak razbojnika na dva čamca koji su brod gađali raketama, te vatrenim oružjem i pokušali su se uspeti na "cruise liner". Međutim, kapetan je promijenio smjer i ubrzao, te tako spasio putnike.

Otad je prijavljeno čak pet sličnih napada na brodove, većina njih sjeveroistočno od Somalije, potvrdio je u razgovoru za CNN Andrew Mwangura, programski koordinator kenijske udruge pomoraca.

Mwangura je kazao da su lokalni ribari prošlog tjedna opazili glavni brod somalijskih gusara, s kojeg navodno kreću napadi manjim čamcima na putničke brodove.

Vjeruje se kako glavni brod gusara opslužuje posada od 10 odlično uvježbanih mornara, a Mwangura je kazao kako je u tijeku pokretanje velike potrage za gusarima na međunarodnoj razini.

U posljednjih šest mjeseci je ispred obale Somalije zabilježeno čak 25 gusarskih napada, pri čemu su u jednom slučaju gusari namamili jedan brod u zamku ispaljivanjem rakete za slučaj opasnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara