Pokret protiv rasprodaje Bretonove ostavštine

PROTIVNICI rasprodaje umjetničke kolekcije Andrea Bretona, koju će aukcijska kuća Drouot staviti na dražbu od 1. do 17. travnja, organizirali su se na otvaranju francuske nacionalne priredbe "Le Printemps des poetes" (Pjesničko proljeće) u ponedjeljak u Parizu. L

"Suočeni sa šutnjom javnih vlasti, posebice Ministarstva kulture, nekoliko tjedana prije dražbe, zaključili smo da je vrijeme za akciju najširih razmjera. Osim pisaca i umjetnika koji su potaknuli ovu reakciju, treba uključiti i druge", pisalo je na letku koji je bio podijeljen na pariškoj svečanosti.

"Ovo je prva reakcija u javnosti i ne mislimo na tome stati", izjavili su pokretači ove akcije najavljujući prosvjed ispred kuće Drouot, 7. travnja u 13 sati.

Na otvaranju Pjesničkog proljeća sudjelovao je cijeli niz francuskih pjesnika, glumaca, pjevača i glazbenika, koje su okupili francuski književnici Andre Velter i Claude Guerre. Tu se našao i francuski ministar kulture Jean-Jacques Aillagon.

Oko 2000 potpisnika peticije objavljene na Internetu, uključujući Jacquesa Derridu i Michela Butora, suprotstavili su se rasprodaji umjetničkih djela, koja je predvodnik nadrealista prikupio u svojem pariškom stanu od 1922. do svoje smrti 1966. godine.

Dražba obuhvaća više od 4000 predmeta, procijenjenih na 30 milijuna eura, koja uključuju Bretonove spise, platna Chirica, Picabije, Ernsta, Magrittea, Picassa i Miroa, etnografske predmete i drugo.

Stručnjaci smatraju da se ne radi o običnoj skupini umjetničkih predmeta, već o kolekciji koja odražava sam "duh nadrealizma".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara