Pokret za socijalnu pravdu: Mirovina samostalnih umjetnika svega 840 kuna

PROSJEČNA mirovina samostalnih umjetnika u Hrvatskoj dosad je bila 1600 kuna, a izmjenama Zakona o obveznim doprinosima, koji je stupio na snagu početkom ove godine, iznosit će svega 840 kuna, upozorila je danas na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskog pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu Jasminka Petter.

"U javnosti se stječe krivi dojam o broju i statusu samostalnih umjetnika", kaže Petter, podsjećajući da se doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje iz proračuna uplaćuju za svega 1200 umjetnika, a "oni su taj status teško stekli, nakon dugog školovanja i dokazanog umjetničkog rada".

Samostalni umjetnici nemaju pravo na naknadu za profesionalnu bolest ili ozljedu na radu u prva 42 dana, a žene primaju porodiljnu naknadu od 900 kuna, kao da su nezaposlene, kaže Petter.

"Prihodi samostalnih umjetnika su nesigurni, isplata honorara vrlo je često upitna i s ogromnim kašnjenjem, zbog čega mnogi ne osnivaju obitelji i ne mogu uzdržavati djecu", dodaje.

Po njezinim riječima, nezavidan materijalni položaj ne omogućuje im da sami uplaćuju doprinose po višoj osnovici, pa su prisiljeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ovisiti o niskim uplatama države.

U Hrvatskom pokretu za demokraciju i socijalnu pravdu tvrde da Zakonom o obveznim doprinosima krši Ustav i odredbe o posebnoj skrbi za umjetnost i kulturu, te zahtijevaju njegove hitne izmjene.

Predsjednik građanske udruge "Društvena solidarnost" Rudolf Mažuran na današnjoj je konferenciji upozorio da je novim zakonom osnovica za uplatu doprinosa za umjetnike smanjena je s 5739 na 1858 kuna, te da su nakon ostalih umirovljenika u sferu siromaštva gurnuti i umjetnici koji su stvaratelji hrvatskog kulturnog identiteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara