Poletio zrakoplov s pomoći Hrvatske stradalima u potresu u Iranu

UKRAJINSKI teretni zrakoplov s 15 tona hrvatske humanitarne pomoći za žrtve katastrofalnog potresa u Iranu poletio je u srijedu u 13:20 sati iz zagrebačke zračne luke za Iran.

Humanitarnu pomoć Iranu, čija je vrijednost 1,3 milijuna eura, poslali su Vlada Republike Hrvatske i vodeće hrvatske tvrtke, a za dostavu pomoći unajmljen je ukrajinski zrakoplov izjavila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica branitelja, socijalne skrbi i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Ona je rekla na konferenciji za novinare održanoj tim povodom u zračnoj luci Pleso da ova pošiljka uključuje odjeću, hranu, šatore i uređaje za pročišćavanje vode.

Najveću donaciju čini pošiljka Plivinih antibiotika, a zrakoplovom je otpremljena i Podravkina dječja hrana te 500 vreća za spavanje, pokrivači i lijekovi iz Belupa. Zrakoplov leti za iranski grad Zahedan, najbližu zračnu luku gradu Bamu koji je pretrpio katastrofalnu štetu u potresu.

Kosor je dodala da će Hrvatska u slučaju da bude potrebno ponuditi Iranu liječničku pomoć kao i ekipu forenzičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, veleposlanik Islamske Republike Iran u RH Jafar Shamsian i predstavnici hrvatskih tvrtki koje su donirale pomoć također su nazočili konferenciji za novinare i ispraćaju zrakoplova s humanitarnom pošiljkom.

Žužul je izjavio da je ovo samo prvi dio pomoći koji je Hrvatska uputila teško pogođenom iranskom narodu. Za slanje je već spremna veća pošiljka Crvenog križa, a na Zagrebačkom velesajmu i dalje pristiže roba hrvatskih tvrtki koje su iskazale spremnost za doniranje pomoći. Građani Republike Hrvatske su se u znatnom broju odazvali vlastitim doprinosima preko Crvenog križa pa im se Žužul ovom prilikom zahvalio.

U ime hrvatskih gospodarstvenika novinarima se obratio predsjednik uprave Agrokora Ivica Todorić koji je izrazio nadu da će ova skromna pomoć biti od koristi unesrećenima. Pliva, Podravka, Agrokor, Končar, Zračna luka Zagreb, Belupo i Croatia Airlines tvrtke su koje su donirale pomoć.

Veleposlanik Shamsian zahvalio se hrvatskoj vladi i narodu na promptnom reagiranju i slanju pomoći nastradalima, što, kako je rekao, pokazuje dobre odnose između dviju zemalja.

Prema njegovim riječima, posljednji podaci pokazuju da je u potresu koji je pogodio jugoistočni Iran u petak poginulo više od 30.000 ljudi, 50 tisuća je ranjeno, a 90 posto svih kuća u Bamu je oštećeno više od 60 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara